Kezdőlap >> HIVATAL >>  Polgármesteri Napló

Polgármesteri Napló

Polgármesteri Napló

2020. augusztus 8.

Tisztelt Monostoriak!

2019-ben a Magyar Falu Programban pályáztunk Eszközfejlesztésre, melyből olyan gépeket, eszközöket vásároltunk, mellyel könnyebbé tehető a parkok, a sportpálya és egyéb rendezett zöldfelületek gondozása, karbantartása, illetve a téli munkálatok!

Ennek a pályázatnak a keretében az eszközök beszerzése megtörtént, melyek a következők:

 • Zoomlion RK504 multifunkciós traktor
 • Bicchi BRT225 egytengelyes pótkocsi
 • LNS170 hóeke
 • PS500 sószóró
 • FCN160 gyűjtőtartályos fűnyíró
 • PRV1000 gyepszellőztető
 • FP130 TrackLift raklapvilla
 • Husqvarna525PT magassági ágvágó

A pályázat során a bruttó 14.944.090.-Ft-ból az eszközbeszerzésre jutó összeg bruttó 13.928.090.-Ft, a többi a pályázatírás, PR és a projektmenedzsment költsége.

Köszönet minden adófizetőnek, aki anyagilag hozzájárult ezen pályázati összeghez, és természetesen köszönet illet minden olyan döntéshozót, aki érdemesnek találta a monostoriakat arra, hogy ezzel a közel 15 millió forinttal, fejlesszük a gépparkunkat, amivel rendezettebbé, szebbé tehetjük a köztereinket Monostorpályiban!

Külön köszönöm a munkáját kollégáimnak, és mindenkinek, aki a pályázatban részt vett!

 

2020. augusztus 7.

Tisztelt Monostoriak!

2019-ben a Magyar Falu Programban pályáztunk Temető fejlesztésre, melyből a Debreceni utcán a temetőnknél parkoló kialakításába kezdtünk!

Ennek a pályázatnak a kivitelezése megtörtént, az útalapos, zúzottköves parkolóterület kialakításra került! Ebben az évben újabb pályázatot adunk be a kialakított terület aszfaltozására!

A pályázat során a bruttó 4.295.375 Ft-ból a kivitelezésre jutó összeg közel bruttó 3.995.000.-Ft, mely tartalmazta 405m2 parkoló terület kialakítását, a többi a műszaki ellenőr, a PR a projektmenedzsment költsége.

Köszönet minden adófizetőnek, aki anyagilag hozzájárult ezen pályázati összeghez, és természetesen köszönet illet minden olyan döntéshozót, aki érdemesnek találta a monostoriakat arra, hogy ezzel a közel 4,3 millió forinttal, az elhunyt szeretteink nyughelyéhez gépjárművel érkezők, az eddigieknél komfortosabb körülmények között tudjon parkolni, Monostorpályiban!

Külön köszönöm kollégáimnak, és mindenkinek, aki a pályázatban részt vett, a munkáját!

2020. augusztus 6.

Tisztelt Monostoriak!

2019-ben az akkori Magyar Falu Programban pályáztunk Orvosi eszközökre!

Ennek a pályázatnak a lebonyolítása, az eszközök beszerzése és reményeink szerint a mai nappal az elszámolása is, megtörtént!

A pályázat keretében a házi orvosunk, a védőnőnk és a fogorvosunk kapott új eszközöket!

A teljesség igénye nélkül beszerzésre került: kartoték szekrény, íróasztal, szék, asztali számítógép, monitorral, nyomtatóval és az Ixnet Egészségügyi Rendszerhez kapcsolódó szoftver. Érrendszeri és szülészeti ultrahang diagnosztikai készülék, sürgősségi táska felszereléssel, nőgyógyászati vizsgálóasztal, paraván, látásvizsgáló Lang stereo teszt,  vércukormérő készülék, vizsgálólámpa, vérnyomásmérő 3 féle méretű mandzsettával, fém műszerszekrény, valamint fogorvosi eszközök.

Köszönet minden adófizetőnek, aki anyagilag hozzájárult ezen pályázati összeghez, és természetesen köszönet illet minden olyan döntéshozót, aki érdemesnek találta a monostoriakat, hogy ezzel a közel 3 millió forinttal, az egészségügyi alapellátást színvonalasabbá, sokrétűbbé tehettük itt, Monostorpályiban!

Külön köszönöm kollégáimnak, és mindenkinek, aki a pályázatban részt vett, a munkáját!

Monostorpályi, 2020. augusztus 6.                                      

                                                                                                           Szabó József

                                                                                                          polgármester

2020. augusztus 5.

TÁJÉKOZTATÓ A TÉNYEK ALAPJÁN! 2. rész

Tisztelt Monostoriak!

Az elmúlt hetekben kértem, hogy a szennyvíz beruházás I. ütemének a garanciális javítását végző kivitelezőnek a munkáját segítve, jelezze mindenki, aki javítani való hibát észlel a környezetében! Akik ezt megtették, nekik köszönöm! Voltak olyanok, akik viszont az utak állapotáról kezdtek el írni és fényképeket küldeni, aminek nem volt köze a beruházáshoz, így nem a kérdésemre adtak választ! Tudom, hogy mindenkinek fontos, hogy minél jobb minőségű úton, utcán tudjon közlekedni, különösen az olyan utak tekintetében, amit nap, mint nap használ! Viszont azt gondolom, hogy ők nem olvasták a 2020. július 9-i posztomat, ahol leírtam, hogy milyen ellehetetlenített helyzetben vannak és lesznek az Önkormányzatok, így a mienk is! Nem akarom azt megismételni, akit érdekel megtalálja és elolvassa! Azonban egy kis friss adalékot adok hozzá: a mai napon 91 főnek utaltuk el a fizetését, köszönet a kollégáknak, akik szabadságukat megszakítva bejöttek és elvégezték a feladatot, ami összegében 12.392.021.- Ft volt! Ehhez kaptunk 11.700.522.- Ft finanszírozást!!! Ezt ki tudjuk egészíteni a közfoglalkoztatottak után kapott támogatással, ami 2,4 millió Ft, így egész augusztusra minden rezsire, javításra, karbantartásra, előre nem látható rendkívüli kiadásra maradt volna 1,7 millió Ft! A havi rezsi költség 5-7 millió Ft körül van!

Miért írtam azt, hogy 1,7 millió Ft maradt VOLNA?

Azért, mert az elvonások, a ki nem fizetett járványügyi védekezés számlái, a feladat alapú finanszírozásnak csúfolt rendszerben 100%-ban nem finanszírozott kötelező feladatok ellátásai miatt, már feléltük a tartalékainkat, csak a folyószámla hitelkeretünk tart még életben bennünket! A valóságban a hitelkeretünkből most már kb. 10 millió Ft-ot elhasználtunk, ami a hónap végére még legalább 5 millióval több lesz! Ezért nem plusz 1,7 millió Ft van a számlánkon, hanem mínusz 10 millió!

Sajnos el kell kezdjük a vagyonunkat is felélni, legalábbis azokat, amelyek nem szántók, erdők. Ezért eladásra kerül a Vasvári Pál utca 18 szám alatti ingatlan, melynek kikiáltási ára 5 millió Ft! Vételi ajánlatokat, a fizetési idő meghatározásával a hivatal@monostorpalyi.hu email címre, vagy postai levélben várjuk! Eladásra kerül a Debreceni utca 35 szám alatti ingatlan, ahol most egy üzem működik, ezt a vállalkozó kívánja megvásárolni 6 millió Ft-ért!

Szeptemberben várunk még némi adó befizetést, de sokra abból sem számítunk!

A pályázatainkat is vissza kell fogjuk, mert 100%-os támogatású már nincs, még a sokat hallott Magyar Falu Programban sem, mert minden ilyen pályázat több százezertől akár milliós nagyságrendig kell az önkormányzatnak kiegészítenie! Kormányzati segítségre nem nagyon számíthatunk, hiszen legutóbb 2017-ben kaptunk rendkívüli támogatást /REKI/ 1,4 millió Ft. összegben, azóta egy forintot sem!

Az önkormányzatok és a hivatalok tönkretétele folyamatos, módszeres és sajnos azt kell mondjam, profi! Keressük a megoldást, hogy járható maradjon minden utca, saját gépekkel eszközökkel, a közfoglalkoztatásban dolgozókkal, de ettől többet saját erőből nem tudunk tenni! A helyi lakosok mindenütt, az önkormányzatot keresik, hibáztatják, okolják a helyzetért, amit nem ők generáltak! Ezért mondom, hogy profi módon van kitalálva az önkormányzatok tönkre tétele, mert ha mindenki az önkormányzatot hibáztatja mindenért, mert nem tudja ellátni a feladatait finanszírozás hiányában, akkor könnyen le lehet nyomni az emberek torkán, hogy nincs is szükség az önkormányzatokra, meg a hivatalokra, majd az állam Budapestről, Debrecenből, Berettyóújfaluból megoldja a monostoriak problémáját! Lesz egy állam által kinevezett „előljáró”, akinek a „pártközpontból” adják az utasításokat, és így nem kell ott fent a polgármestereken keresztül, az emberek panaszait hallgatni, azokra megoldást keresni, hiszen nem lesz, aki felfele közvetítsen, csak lefele jöhet információ, utasítás, parancs!

Sajnálom, hogy ebbe az irányba haladnak a dolgok, bár ne lenne igazam!

 

2020. július 1.

TÁJÉKOZTATÓ A TÉNYEK ALAPJÁN! 1. rész

Tisztelt Monostoriak!

Az elmúlt hetek, hónapok járványügyi fejleményei, feladatai lassan lecsengenek, de a következményei még sokáig itt lesznek velünk, sőt a nyári nyaralások, utazások ismét visszahozhatják közénk a vírust!

A hírekben sokan, sokfélét mondanak, hogy az önkormányzatoknak jobb lesz, rosszabb lesz a 2021-es év, én azt gondolom, hogy előbb ezt az évet kellene valahogyan túlélni! Nem szeretnék állást foglalni senki mellett, de a tényeket, melyek a mi önkormányzatunk adatai, azt megosztom mindenkivel, és így el lehet dönteni kinek ad igazat! A jövőévi költségvetés tervezetében az önkormányzati szektor az idei évhez képest 16%-kal, van aki szerint 17%-kal, több finanszírozást kap, ami 118-122 Milliárd Ft-ot jelent! Azonban a gépjárműadó, amit 2024-ig terveznek elvonni az önkormányzatoktól úgy, hogy a feladat ellátása, valamint a beszedett adó tovább utalása, mint feladat, az továbbra is az önkormányzatokat terheli, minden költségével, 34,8 Milliárd Ft elvonást jelent! Ehhez jön még a meg4x-ett szolidaritási adó, ami 160 Milliárd Ft-ot tesz ki! Tehát egyik oldalon van plusz 118-122 Milliárd, a másikon van mínusz 194,8 Milliárd! A kettő szaldója mínusz 72,8-76,8 Milliárd Ft! Ennyivel gazdálkodhat kevesebből az Önkormányzati szektor 2021-ben, ha így fogadták el a parlamenti képviselőink a jövőévi költségvetést! Ez így az egész önkormányzati szektorra vonatkozik, de ezen belül az egyes önkormányzatok finanszírozása eltérő lehet. Az önkormányzatok helyi finanszírozását a Magyar Államkincstár által meghatározott képletek, előző évi beszámolók, de alapvetően az országos költségvetés iránymutatásai alapján kapjuk! Sajnos vannak a rendszernek alapvető problémái, melyek természetesen inkább sújtják az önkormányzatokat, és nem segítik! Csak néhány példa a feladat alapú finanszírozás világából! Az orvosi ügyelet finanszírozásához közel 40%-kal kell hozzájáruljon az önkormányzatunk, mert annyira kevés finanszírozást kapunk ehhez a feladathoz. A havi finanszírozási szükséglet kb. 430.000.- Ft, ebből 160.000.- Ft-ot az önkormányzat áll! A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat finanszírozásához évente 4 millió Ft-ot kell hozzátegyünk, és ebben nincs benne az épület karbantartása, javítása! Vagy nézhetjük a bölcsőde finanszírozását, ahol 0,5 évestől 3 éves korig vannak a gyerekek, akik közül, ha valamelyikük adott hónapban 10 napnál többet hiányzik, akkor az utána járó havi finanszírozást már nem kapjuk meg!!! Pedig a béreket, a rezsit ugyanúgy fizetnünk kell, csak így már az önkormányzat saját bevételeiből ezt is! Azt is hallhatjuk, hogy több pénzből gazdálkodhatnak az önkormányzatok, de akik sírnak azért teszik, mert nem tudnak gazdálkodni! Azt gondolom, hogy olyan településnek biztosan könnyebben megy a „gazdálkodás”, akinek van komoly iparűzésiadó bevétele, aki a REKI-ben /rendkívüli önkormányzati támogatás/ milliókat, tízmilliókat kap! Monostorpályi 2015-ben kapott 8 millió Ft-ot, 2016-ban 2,8 millió Ft-ot, 2017-ben 1,4 millió Ft-ot, 2018 óta 0 Ft ilyen támogatást kapott, mégis működünk még, és nem „sírunk”!

 A járvány utáni első képviselő testületi gyűlésre készítettünk egy összefoglalót, illetve egy pénzügyi kalkulációt, arról, hogy a mostani adatok alapján mi várható ebben az évben.

Várható bevétel változás 2020.06.20

 

 

       

 

Bevétel jogcím

2019. évi tényadat

Előirányzat 2020. év

Tény 2020.06.20.

Bevételkiesés

Bevételtöbblet

Magánszemélyek kommunális adója

6 274 627

6 860 000

3 599 538

0

 

Gépjárműadó

14 947 507

6 000 000

8 583 110

-6 000 000

 

Helyi iparűzési adó*

32 414 443

40 000 000

14 933 855

-15 000 000

 

Települési adó

 

15 000 000

434 641

 

 

Egyéb közhatalmi bevételek

 

1 800 000

91 978

-1 500 000

 

Összes közhatalmi bevétel

53 636 577

69 660 000

27 643 122

-22 500 000

 

Óvoda működtetési támogatás

 

9 058 200

 

 

487 000

 

       

 

*Iparűzési adó bevallások határideje kitolva szeptember 30-ig.

 

Bevétel egyenleg

-22 013 000

 

       

 

Többletkiadás

     

 

 

       

 

Óvoda eszközbeszerzés+kerités

2 533 100

   

Kiadás egyenleg

-8 168 097

Védekezés költségei

5 634 997

     

 

Többletkiadás összesen

8 168 097

     

 

 

 

 

 

Egyenleg összesen

-30 181 097

 

A táblázatból látható, hogy a „Bevételkiesés” oszlop tartalmazza azokat az összegeket, melyek egy része már biztosan nem fog bevételt jelenteni számunkra /Gépjárműadó 40%-a – 6 millió Ft/, illetve a Helyi iparűzési adónál egyelőre csak bízunk abban, hogy a bevétel kiesésünk nem lesz 15 milliónál több! Az „Egyéb közhatalmi bevétel” a bírságokat és a pótlékokat tartalmazza, melyre megint nem nagyon építhetünk ebben a helyzetben! A bizonytalanságot növeli a „Települési adó” sor, ahol még nem számolunk kieséssel, de ha nem folyik be a tervezett összeg, akkor az tovább növelheti az elmaradt bevétel összegét! Így tartunk most 22.500.000.- Ft kiesésnél, melyhez hozzá jönnek azok az előre nem látható kiadások, melyekkel a költségvetés ezévi tervezésekor még nem számolhattunk. Ilyen az óvoda eszközbeszerzése, ami azért örömteli is, mert most azért kell új fektetőket, asztalokat, székeket, öltözőszekrényeket vásárolni, mert egyre több gyerek van az óvodában! Ehhez kaptunk plusz finanszírozást 487.000.- Ft összegben! Ugyanakkor, a kerítés cseréje nem volt ebben az évben még bekalkulálva, de az udvar és a betonpálya felújítása szükségessé tette! Ez most olyan 2,5-3 millió Ft körül lesz! A védekezés költségei sor tartalmazza azokat az eszközöket, maszkokat, vegyszereket, fertőtlenítő szereket, amelyeket a járvány ideje alatt vásároltunk! Így a többlet kiadásunk több, mint 8 millió Ft lett, melyhez hozzáadva a kieső bevételeket kapjuk meg a 30 milliós egyenleget. Ennyivel várható a költségvetésünk hiányának a növekedése! Ha minden tartalékunkat feléljük, ingatlanokat adunk el, akkor talán megúszhatjuk a fizetésképtelenséget! A járványügyi költségeink megtérítéséről még szó sem esett!!!

Azt azért tisztázzuk, hogy egy önkormányzat fizetésképtelensége, csődje, nem azt jelenti, mint egy vállalatnak a csődje! Az önkormányzatoknak ebben az esetben kijelölnek egy pénzügyi biztost, aki gondoskodik a kötelező feladatokhoz tartozó kiadások biztosításáról, de csak ahhoz járul hozzá, és semmilyen fejlesztéshez, semmi olyan beruházáshoz, ami nem tartozik szorosan a kötelező feladatokhoz, nem fogja az engedélyét adni! Ezek a pénzügyi biztosok lehet el fognak csodálkozni, hogy az önkormányzatok, már most is a kötelező feladaton kívül, másra már nem igazán költenek.

Szívesen emlegetik még, hogy az önkormányzatok jövőre is mennyi fejlesztési forrásokhoz juthatnak hozzá! Ezzel is több baj van! Az egyik, hogy ezek fejlesztési források, ebből működési költséget fizetni nem lehet! A másik, hogy az országgyűlési képviselők osztják el, hogy a körzetében ki, mire pályázhat! Ha ezt betartjuk, nincs plusz kiadás, de ha panaszkodunk, akkor az a válasz, hogy nem is pályáztunk, mire is kaptunk volna! Ügyes! Így mi mindig megpróbálunk mindenre pályázni, de ez azzal jár, hogy nagyon sok pénz megy el arra, hogy ezeket a pályázatokat előkészítsük, ha kell terveztessük, majd megíratjuk! Ezek a 100.000.- Ft-tól a több millió Ft-ig terjedő összegek lehetnek pályázatonként! Ha nem nyer a pályázat, akkor ez mind elveszett pénz lesz! Nagyon jó példa erre a Magyar Falu Program pályázatai, ahol a belügyminiszter szerint azok a települések, akik benne vannak a Gazdaság élénkítő programban, mint Monostorpályi is, ezekben a pályázatokban „előnyt élveznek”! Tavaly a 9 beadott pályázatunkból 5 nyert, az idén eddig 5 pályázatot adtunk be, /még nem írtak ki számunkra többet/ ebből 2 bíráltak el 1 nyert! Sajnos a leginkább várt útépítős pályázatunkat tavaly is és idén is elutasították!

Miközben a járvánnyal kapcsolatosan nagyon sok feladat keletkezett, aközben a többi feladatot sem hanyagolhattuk el! Ezen idő alatt volt Kincstár ellenőrzésünk, Állami Számvevőszék ellenőrzésünk, illetve a pályázatainkkal is foglalkozni kellett!

Pályázatok helyzete 2020. 06. 24-én!

 • EFOP pályázat, Derecske gesztorságával, nagyobb részben kész, van még hiányosság, melyet ebben az évben pótolni szükséges, beszerzéseket, elszámolást Derecske intézi

 

 • Szennyvíz beruházás: a fizikai megvalósítás elkészült, az elszámolások és a helyszíni ellenőrzés ezután lesz, a rákötéseket kell intezívebbé tenni, mert ott van még elmaradás az I. ütemnél is, a talajterhelési bírság kiszabása elkerülhetetlen!

 

 • Ivóvízjavító beruházás: az előző kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés eredménytelen lett, a költségnövekményt az IH nem támogatta. Új eljárás lesz kiírva a kivitelező kiválasztására.

 

 • Ipari park: A 2. közbeszerzést is eredménytelennek kellett nyilvánítani forrás hiány miatt, a bruttó 28.859.700,- Ft költségnövekmény igényünkre, melyet 2019. december 18-án küldtünk be, a mai napig nem érkezett válasz, mert a Pénzügyminisztérium várja a Megyei Önkormányzat és/vagy az országgyűlési képviselő jelzését, hogy adhatnak-e! Ezek szerint ilyen jelzés még nem érkezett?! Közben az ajánlattételi határidő lejárt, így eredménytelennek kellett nyilvánítani. A 3. közbeszerzés is lezajlott azóta, mely még magasabb árat eredményezett. Egyösszegű ajánlati ár (nettó Ft) 249.790.296.-, bruttó 317.233.676.-Ft. Ez így a kivitelezésre rendelkezésre álló 195.000.000.-Ft-tól 122.233.676.- Ft-tal több. Erre biztosan nem kapunk ennyi plusz támogatást, így ez is eredménytelen lesz. Annak idején ebbe úgy vágtunk bele, hogy egyeztetve a képviselőnkkel, ígéretet kaptunk 350 millióra, majd ezt csökkentette 300 millióra, közben a tervezést már elindítottuk, mire azzal elkészültünk /16 millió Ft volt a tervezés!/ akkor kaptuk az értesítést, hogy csak 215 millió Ft jutott nekünk! Korrekt!?

 

 • TOP Energetika közbeszerzési kiírás alatt, napelemek, fűtés korszerűsítés, hőszigetelések, nyílászáró cserék a Sportpályán, Hivatal, Házasságkötő épületén, Gondozási Központon, Egészségház, Családsegítő épülete.

 

 • TOP bölcsőde pályázat, a tervezésre és a kivitelezésre előkészítés alatt van a közbeszerzés kiírása, amit addig nem tudunk megjelentetni, amíg a Kincstártól nem kapjuk meg a Támogatási Szerződésünket!

 

 • Leader rendezvénytér elszámolása megtörtént, elfogadták, + 1millió Ft lett az önerő, melyet az Önkormányzatunknak kellett állnia

 

 • BM-MLSZ rekortán pálya kivitelezőjét kiválasztották, a munkálatok augusztus körül várhatók, az iskola füvespályája helyén fog épülni.

 

 • MFP Eszközbeszerzés2019, / kis traktor, pótkocsi, magassági ágvágó, fűnyíró adapter+fűgyűjtő, hóeke, sószóró/ elszámolás és a hiánypótlás is beküldve, zárás alatt

 

 • MFP Eszközbeszerzés2020, a pályázat beadva az alábbi eszközökre: Husqarna Rider 2db, Husqarna benzinmotoros fűnyíró 2db, 2 fejes eke 1db, talajmaró 1db, benzines áramfejlesztő 1db, oszlopos fúrógép 1db.

 

 • MFP Játszótér2020 pályázat beadva, 2 tornyú mászókás, csúszdás vár, 1db mérleghinta, 1db fészekhinta + 2 hinta, fedett homokozó 1db, az Egészségház mögött a kerékpárút mellett lenne megépítve

 

 • MFP Közösségitér beadva, de módosítani szükséges színpad miatt

 

 • MFP Orvosi eszköz2019: elszámolás beadva + hiánypótlás is

 

 • MFP Orvosi eszköz2020: pályázat beadva háziorvos, védőnő, fogorvos eszköz igényének megfelelően, nyert a pályázat, elindítottuk a beszerzéseket, megrendeléseket.

 

 • MFP Óvoda rekonstrukció: elindult a kivitelezés, készül a rekortán borítás a betonpályára, majd folytatódik az épület és a tető felújításával. Közben önerőből elkezdődnek a kerítésépítés munkálatai is.

 

 • MFP Óvoda udvar: elindult itt is a kivitelezés, folyik a tereprendezés, a játékok meg vannak rendelve, heteken belül megtörténik a telepítésük, Köteles egyensúlyozó 1db, Kisvonat tetővel 1db, Hidas torony csúszdával 1db, Színes babaház 1db, Kakaó asztal 2db,  Mérleghinta 1db, Rugós játék 2db, Pollyball 1db, Hintaállvány 1db, Homokozó 1db, Mókuskerék 1db.

 

 • MFP Temető2019, a parkoló zúzott köves kialakításának kivitelezése elkészült, elszámolás és a HP is beadva

 

 • MFP Temető2020 még nincs kiírva, de az előkészülete megtörtént, a parkolót szeretnénk leaszfaltozni, illetve a benti aszfaltos utat kijavítani, ha megjelenik a kiírás beadásra kerülhet.

 

 • MFP Utas2020, pályázat a tavalyi elképzeléseknek megfelelően beadásra került, részben a Rákóczi és a Hajnal utcák kapnának útalapot. Sajnos minden belügyminiszteri ígéret ellenére, az országgyűlési képviselőnk az idén sem támogatta ezt a pályázatunkat, így nem nyertünk.

 

 • WIFI4EU a kivitelezés befejeződött, ingyenes internet van a Művelődési háznál, a Petőfi téren, az óvodánál, a Gondozási központnál, a rendezvénytéren és a Tubusnál.

 

Ez 20 db pályázat, mellyel folyamatosan foglalkozni kell, és emellett ott vannak a közfoglalkoztatási programok, melyekhez az anyag és eszközbeszerzéseknek a beszerzési eljárásait is csinálnunk kell, majd ez alapján magát a beszerzéseket és az elszámolásokat is!

 

Sokan kérdezik, hogy mikor lesz a TCG hulladékfeldolgozó erőműből valami? Sajnos még mindig azt kell mondjam, hogy nem tudom! Időről időre van valami halvány reménysugár, amikor úgy néz ki, hogy valahol, valaki felfogott valamit abból, amit 5-6 éve próbálunk elmagyarázni, de aztán mégse! Minden létező formába próbáltunk illetékesnek gondolt személyhez eljutni, de se egy miniszter, se a miniszterelnök, se a köztársasági elnök nem állt szóba eddig velünk! Tudom ez nem egy 65 milliárdos beruházás, csupán 45 milliárdos! Tudom, hogy ehhez nem kértünk egyetlen Ft közpénzt se! Lehet ez a baj! Országos politikusaink előszeretettel hazaárulózzák le egymást úton-útfélen mindenféle okkal és indokkal! Nem tudom a mi TCG erőmű beruházásunkat hogyan lehet ebből a szempontból megítélni? Van egy olyan technológia ami az ipari és egészségügyi veszélyes hulladékot, a szennyvíziszapot, a kommunális hulladékot feldolgozza, /nem elégeti!/ csinál belőle nagy tisztaságú szintetikus földgázt, hidrogén gázt, hőt, melléktermékként útalaphoz való salakanyagot, miközben a károsanyag kibocsájtása 0%! Erre ráépülve meg lehetne oldani a település távfűtését, több hektár fólia, üvegház fűtését, pelletüzemet, amivel közvetlenül akár 100 embernek lehetne munkát biztosítani! Erről érdemben nincs ma Magyarországon, egy magát felelősnek mondó, döntés képes vezető politikus, akivel le tudnánk ülni tárgyalni! Vizsgálták már a technológiát, amire azt mondták jelenleg nem ismernek ettől jobbat! Vizsgálták azt az amerikai céget, amelyben a magyar licenc tulajdonosok dolgoznak, azt mondták tiszták a tulajdonviszonyok, rendben van a cég! Akkor?

Sajnos ma ott tartunk, hogy egy település vezetője, egy polgármester, akit az emberek közvetlenül választanak, hogy képviselje őket, nem tud időpontot kapni egy miniszterhez, aki egy kinevezett tisztséget betöltő „szolga”, hiszen a miniszter latinul szolgát jelent! Talán nem véletlenül! Szolgálni az embereket nemes feladat lenne, csak szóba kellene állni legalább azokkal, akik képviselik őket! A hulladékgazdálkodás ma ott tart, miközben rezsicsökkentett díjat fizetünk a szolgáltatásért, a befizetett adókból 50 milliárd Ft-tal kell megtámogatni a rendszert, hogy működőképes maradjon. De ugyanezt el lehet mondani a víziközmű szolgáltatásokról is, hiszen a közműadó, a rezsicsökkentés elveszi a forrásokat a tisztességes bérektől, a javításoktól, felújításoktól és a pótlásoktól! Nagyon rossz állapotban vannak ezek a közművek!

Tájékoztatásnak szántam, nem vitaindítónak!

Ezek a tények, melyekről azt mondják makacs dolgok, és nem érdemes vitatkozni róluk!

Én sem teszem!

 

2020. május 30.

Tisztelt Monostoriak!

Kedves Mindenáron Ballagást Akaró Szülők!

Az elmúlt egy héten több egyeztetést is lefolytattunk az illetékesekkel, arról hogyan és mikor lenne érdemes megtartani az óvodai és az iskolai ballagást! A szakemberek egyöntetű véleménye az volt, hogy most egyiket sem szabad a hagyományos értelemben megtartani! Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a szülők egy részének fontosabb a pillanatnyi élmény, mint a gyerekek és mások egészsége és biztonsága! Itt szeretném visszautasítani mindazokat az állításokat, melyet „felelős” szülők tettek, hogy az önkormányzat, vagy az óvoda meg akarja fosztani a gyerekeket a ballagás élményétől! Az augusztus végi ballagási idővel pontosan annak a lehetőségét akartuk megteremteni, hogy egy valódi, a hagyományoknak megfelelő ünnepséget lehessen szervezni! Természetesen elfogadjuk a szülők azon igényét, hogy most szeretnék a ballagást, azonban annak az érvényben levő kormányrendeleteknek és szabályoknak megfelelve kell történnie! Ezek alapján a következőket tudom javasolni:

 • ballagást kizárólag szabadtéren /óvoda udvar/ lehet tartani
 • az udvart le kell zárni, oda belépni az intézmény dolgozói, a fenntartó részéről 1 fő, a ballagó gyerekek, valamint ballagónként 2 fő vendég, az óvoda által kiadott meghívóval jogosultak
 • a járvány helyzetre való tekintettel a ballagó gyerekek szülei dönthetik el, hogy részt kívánnak-e venni a gyerekkel az ünnepségen, azt nem tesszük kötelezővé
 • a meghívóval érkezőknek egyszer lehet belépni, ezért kérem kezdés előtt 10 perccel legyenek ott
 • meghívóval nem rendelkező családtagok, vendégek nem várakozhatnak az óvoda közeli közterületen sem
 • az udvaron a 1,5 méteres távolságot egymástól tartani kell, maszkok használata ajánlott
 • az óvoda épületébe szülők, vendégek nem léphetnek be
 • az ünnepség végeztével a területet a vendégeknek és a ballagóknak, haladéktalanul el kell hagyni
 • a ballagás időpontja, az eredetileg tervezett, 2020. június 6. szombat 9 óra.

A pontos részleteket és a menetrendet, az intézmény vezetőjétől fogják megkapni!

Csak még 1 gondolat: 2020. május 25 óta az óvodák a normál működési rend szerint dolgoznak, ami azt jelenti, hogy minden 3 év feletti gyereknek kötelező! Ettől a járványhelyzetre való tekintettel a szülő, amennyiben úgy gondolja, eltérhet. Az intézményben minden elképzelhető módon igyekeznek óvni a gyerekek egészségét, de megértjük, ha valaki otthon nagyobb biztonságban érzi a gyerekét! Miért írom ezt? Csak azért, mert miközben azon aggódnak egyes szülők, hogy nehogy a sterilre fertőtlenített óvodában megbetegedjen a gyerekük, aközben mások azon ügyködnek, hogyan lehetne ballagást szerveztetni az intézménnyel és a fenntartóval, ahol a gyerekek körül számtalan idegen lehet! Beszédes adat, hogy az elmúlt héten a nagycsoport létszáma az óvodában 50% körül volt! No comment!

Jelen körülmények között ezt tudom ajánlani, de csak akkor, ha ebben a szülők maximálisan partnerek lesznek, mert a szabályok betartása és betartatása közös érdekünk!

 

2020. május 24.

Tisztelt Monostoriak!

Megjelentek a Magyar Közlönyben a bölcsődék, óvodák és az iskolák újra nyitásával kapcsolatos rendelkezések, illetve amit vártunk még hozzá, az ma történt meg, egy államtitkári értelmezése a rendeletnek! Ezek alapján, bár az óvodák május 25-től a normál rend szerint folytatják a működésüket, ami a 3 éven felüliek számára kötelezettséget jelent, azonban a járvány helyzet miatt, ettől el lehet tekinteni! Így a bölcsőde és az óvoda is korlátozás nélkül fogadja a gyerekeket, amennyiben a szülő igényt tart rá! A gyerekek fogadásának, illetve délutáni elengedésének, azonban vannak szabályai az intézményben, melyek már az elmúlt héten is be lettek vezetve, ezeket kérem, hogy tartsák be! A legfontosabbak, a szülőknek maszk viselése kötelező, az épületbe belépni tilos, az udvar felőli bejáratnál lehet a gyereket átadni, ott fogják fogadni a dolgozók Önöket!

Az iskolában a következő szabályok lesznek érvényben egy héttel később, június 2-tól! Tanítás nem lesz, felügyeletet lehet kérni, amennyiben szükségesnek érzi a szülő! A tanév június 15-ig tart, de június 26-ig lehet igénybe venni a felügyeletet! Eddig a napig biztosítja az önkormányzat az étkezést a normál rendnek megfelelően, ezután június 29-től a nyári gyerekétkeztetés szabályai lesznek érvényben, az elmúlt években már megszokott módon!

Az étkezés szervezésével kapcsolatban kérem a szülőket, hogy nagyobb körültekintéssel segítsék a munkánkat! Amennyiben úgy dönt, hogy a gyereket akár a bölcsődébe, óvodába, vagy az iskolába szeretné bevinni, akkor erről lehetőleg minél előbb, - ne csak akkor reggel, mikor már viszi a gyereket, - értesítse az adott intézményt, hogy ők egyeztessenek az élelmezésvezetővel, akinek legyen ideje az alapanyagok rendelésére és a szükséges mennyiség megfőzetésére!

A ballagásokat a szokásos módon megtartani nem lehet! Az iskola egyeztetve a tagiskolákkal, a szülőkkel, augusztus végére tervezi a ballagás megtartását, ehhez igazodva tervezzük az óvodai ballagást is, miután a szülők közel fele, még nem érzi annyira biztonságosnak egy ilyen nagy létszámú rendezvény megtartását! A pontos menetrendet még addig közzétesszük, de mindenképpen augusztus 20-a utáni 2 hétvége valamelyike lesz! Természetesen, ha a járvány akkorra fokozódik, ez változhat, de reméljük, inkább még jobban visszaszorul, és a megszokott, hagyományos ballagáshoz hasonlót tudunk tartani! Az óvodában a ballagási fényképek készítésének szervezése folyamatban van, illetve az iskolában már elkészült!

Monostorpályiban fertőzöttről továbbra sincs tudomásunk!

Mindenki vigyázzon magára és másokra, hogy az eddig közösen elért eredményünket meg tudjuk tartani!  

 

2020. május 16.

Tisztelt Monostoriak!

A mai napig nincs tudomásunk a településünkön Covid-19 fertőzöttről! Ez nagyrészt Önöknek köszönhető, akik betartották a szabályokat! Nagyon köszönöm minden monostorinak a szabálykövető magatartást, mellyel hozzájárult saját és mások egészségének védelméhez!

A maszk viselése mind a tömegközlekedési járműveken, mind az üzletekben továbbra is KÖTELEZŐ! A rendőrség ezt ellenőrzi, és bírságot szab ki azokra, akik ezt nem tartják be!

Megpróbáltam összefoglalni a 2020. május 18-án, hétfőtől érvényes szabályokat:

Az egész országban továbbra is fontos az ajánlások és a szabályok betartása!

Általánosságban elmondható, hogy a 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályok továbbra is kötelezőek az egész országban.

Vidéki enyhítések: megnyithatnak játszóterek, parkok és a vendéglátóhelyek belső részei!

Vidéken a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás a jövőben megengedett; az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, lehetőség szerint a vendégek is, valamint a védőtávolság betartása kötelező!  Hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok. A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket.

Megrendezhetők lesznek az esküvők vidéken és Pest megyében!

Június 1-től maximum kétszáz főig vidéken és Pest megyében megrendezhetők lesznek az esküvők! Az esküvőkön, lagzikon a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani.

Az ott alvást nem igénylő gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani!

A kormány arról is döntött, hogy az ott alvást nem igénylő gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani. A hónap végén a járványügyi helyzet ismeretében döntenek az ott alvós táborokról!

Június 2-ig nem lesz iskolai oktatás!

Június 2-ig nem lesz iskolai oktatás Magyarországon, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár úr szerint a tanév lezárásával akkor sem lesz gond, ha a diákoknak már nem kell visszatérniük júniusban az iskolákba.

Marad az ingyenes parkolás!

A veszélyhelyzet végéig az ingyenes parkolást szükségesnek tartja a kormány fenntartani.

Ezeken felül Monostorpályiban fokozott óvatosság mellett, hétfőtől lehetővé tesszük a személyes ügyfélfogadást a hivatalban, szabályozott ügyfélfogadási időben, kötelező maszk viselése mellett!

A Gondozási Központban a korlátozások, változtatás nélkül, továbbra is érvényben maradnak!

A könyvtár a maszkviselés és a távolságtartás szabályait alkalmazva, szerdától újra látogatható lesz nyitvatartási időben!

Az óvoda ügyeleti rendszerben működik, tehát csak azokat a gyerekeket tudjuk fogadni, ahol a szülők dolgoznak és a munkáltatójuktól igazolást hoznak! Jelenleg 3 csoportban 11 gyerek van, a korlátozások miatt maximum 5 gyerek lehet egy csoportban, így az óvodánk ügyeleti kapacitása maximum 20 gyerek! Ezért kértem és kérem most is, csak azok vegyék igénybe ezt, akik valóban nem tudják másképpen megoldani a felügyeletet!

Az óvodai ügyeletet igénybe vevő gyerekek étkeztetését az óvodában, helyben, a többieknek, valamint az iskolásoknak, a tanév hivatalos végéig ugyan úgy biztosítjuk, mint az elmúlt hetekben, tehát kiszállítással! A szünidőben, valószínűleg a megszokott szünidői gyerekétkeztetés szabályai szerint biztosítjuk a meleg ételt a gyerekeknek, melyről tájékoztatást adunk addig még!

A zöldség-gyümölcs, ruha és egyéb árusok részére május 20-án szerdától a kerékpárút melletti rendezvény és vásártéren ingyenesen lehetőséget biztosítunk az árusításra! Addig valószínűleg elkészülnek a faházak is, melyeket szintén igénybe lehet venni az árusoknak! A vásártéren egyelőre szerda-szombat napokon lehet árusítani, melyet később az igényekhez alakíthatunk, módosíthatunk! Kérem a maszkot mind az eladók, mind a vásárlók viseljék, a 1,5 méteres távolságot egymástól tartsák be! Az árusok 6 órától a Rózsa utca irányából tudnak behajtani gépkocsival, mások a kerékpárúton, illetve a Kossuth utca felől megnyitandó parkolón keresztül közelíthetik meg a területet! Gépkocsival a kerékpárúton áthajtani TILOS!

Május végéig ellenőrizni fogjuk az ingatlanok előtti, sarok telkek esetén a melletti közterületet is, hogy az ingatlan használója, tulajdonosa a kaszálásnak, az árkok tisztántartásának, mint kötelességének eleget tesz-e! A terület a kerítés vonalától az úttest közelebbi széléig tart, melyet rendben kell tartani!

Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy 2020. december 31-én lejár a határidő a fúrt és ásott kutak engedélyeztetésének! Ne feledkezzenek meg róla, és különösen ne halasszák az utolsó hetekre, mert több hetes a procedúra és szükséges lehet tervezőt keresni hozzá!

Milyen kútra kell engedélyt kérni?

 • Minden újonnan létesítésre kerülő jegyzői engedélyezés körébe tartozó kútra.
 • Minden 1992. február 15. után létesített minden ásott vagy fúrt kút engedélyköteles, amennyiben nem rendelkezik létesítési engedéllyel, a fennmaradási engedélyt pótlólag kell megkérni.

 

Az 1992. február 15. előtt létesült kutak esetében:

 • arra az ásott kútra, amely a jogszabályok értelmében (mélységének és elhelyezkedésének függvényében) jogszerűen létesült engedély nélkül üzemeltetési engedélyt kell kérni,
 • arra az ásott kútra, amelyre létesítésének időpontjában a jogszabályok értelmében (mélységének és elhelyezkedésének függvényében) engedélyt kellett volna kérni, fennmaradási engedélyt kell kérni,
 • minden fúrt kútra üzemeltetési engedélyt kell kérni.

 

Mi történik a határidőre nem bejelentett kutakkal?

 

Aki a határidőig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül vagy attól eltérően létesült kútra, annak 2021. január 1-től vízgazdálkodási bírságot kell fizetni. A bírság a Vgtv. alapján az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80%-áig, engedély nélküli vízimunka vagy vízhasználat esetén 1.000.000 forintig terjedhet. Természetes személy esetében a kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300.000 forintot. A bírság nem az önkormányzat, hanem a központi költségvetés bevétele.

Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki a 2018. december 21-ét megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2020. december 31-ig kérelmezi.

 

2020. május 8.

Tisztelt Monostoriak!

A veszélyhelyzet márciusi kihirdetése óta 2 hónap telt el! Sok minden történt ebben az időszakban, de ami a legfontosabb a mai napig nincs tudomásunk a településünkön Covid-19 fertőzöttről! Ez nagyrészt Önöknek köszönhető, akik betartották a szabályokat, sőt hallgatva a józan eszükre még inkább szigorúbban értelmezték azokat!

Azt kérem, hogy ez a továbbiakban is így legyen!

A maszk viselése mind a tömegközlekedési járműveken, mind az üzletekben KÖTELEZŐ! A rendőrség ezt ellenőrzi, és bírságot szab ki azokra, akik ezt nem tartják be!

Hétfő óta lazítottak a szabályokon, mely jól látszik az utakon, a forgalman, ami a járvány előtti időket idézi! Emiatt az intézkedés miatt, itt Monostorpályiban még várunk a további engedményekkel, és attól függően, hogy a megbetegedések száma hogyan változik ennek hatására, fogjuk a korlátozásokat enyhíteni, vagy szigorítani!

Tudom, hogy sokaknak, mind az árusoknak, mind a vásárlóknak hiányzik a lehetőség a ruha, zöldség, gyümölcs vásárláshoz, eladáshoz, de ehhez is még türelmet kérek, az előbb említettek miatt!

Az elárusító helyen is változtatni fogunk, az eddig megszokott óvoda melletti területen, valamint a vállalkozó udvarban, melyek nem önkormányzati ingatlanok, a jövőben nem lehet árusítani! Szűk a hely, forgalmas út mellett, kereszteződésben található mind a kettő, így nem biztonságos, az előírt távolságok betartása nehézkes! Amennyiben a járványhelyzet nem súlyosbodik, akkor 2020. május 20-án szerdán, a kerékpár út melletti rendezvény és vásártéren lehet árusítani! Kísérleti jelleggel szerda-szombat napokon lesz módja az eladóknak és a vásárlóknak igénybe venni ezt a lehetőséget, melyet egyelőre az árusoknak ingyenesen biztosítunk a veszélyhelyzet idején! A vásártéren alkalmazandó szabályokat a járvány addigi alakulásának függvényében fogjuk megalkotni és betartatni!

Addig is kérem, tartsák be az érvényben lévő korlátozásokat, hordják a maszkot az üzletekben, tartsák meg a 1,5-2 méteres távolságokat! Ez mindannyiunk érdeke, hogy továbbra se legyen fertőzött Monostorpályiban!

Ebben a nehéz időszakban minden pozitív hírnek örülni kell, ráadásul most Monostorpályit sokan és sok helyen emlegetik, jó értelemben! Ezúton tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a Monostorpályi Sportegyesület felnőtt labdarúgói a 2019/2020 évad Hajdú-Bihar megyei I. osztály bajnokságát, mindössze 1 vereséggel, megnyerte! Sajnos a csonka bajnokság miatt, hivatalosan nem hirdettek bajnokot, de azt gondolom, számunkra mindenképpen Ők bajnokok, és ez a csapat a szezon Bajnokcsapata! Emeli az értékét ennek a címnek, hogy a bajnokság legkisebb lakosú településeként, olyan városok csapatait megelőzve, mint Berettyóújfalu, Derecske, Hajdúsámson, Hajdúszoboszló lett első Monostorpályi! Gratulálok a csapatnak, valamennyi tagjának, segítőknek, szurkolóknak, támogatóknak! Csak így tovább, hajrá Monostor!

Külön gratulálok és köszönöm Nyilas József elnök úrnak, képviselő úrnak és családjának a sok éve tartó anyagi támogatásukat, valamint azt a rengeteg munkát, amivel ezt a csapatot és vele együtt Monostorpályi hírnevét, az utókor számára is elismerendő eredménnyel ajándékozták meg!

 

2020. április 30.

Tisztelt Monostoriak!

Április 30-án megjelent a 96. számú Magyar Közlöny, mely több járványügyi rendelkezést is tartalmaz! Ezeket megpróbálom összefoglalni, mert május 4-től ezek a szabályozások lépnek életbe!

Kijárási korlátozás: Budapest és Pest megye kivételével, ahol maradnak az eddigi szabályok, az ország más területein, így nálunk Monostorpályiban is enyhítettek a korlátozáson!

Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

Idős, 65 éven felüliekre vonatkozó védelmi intézkedések:

Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja továbbra is.

Az élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével, kizárólag a 65 éven felüliek tartózkodhatnak.

Piacok nyitva tartása alatt, olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot, kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Az üzletekre, éttermekre, fürdőkre és egyéb intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések:

Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.

A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.

A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható.

A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható.

A szolgáltatások szabadon, bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a látogatható hely üzemeltetője gondoskodik.

A vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.

A rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések:

A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően, vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható.

A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

Sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedések:

Magyarország egész területén sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható.

A sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

A fent említett szabályok május 4-től lépnek életbe!

A következő hetek megmutatják, hogy ezekkel az enyhítésekkel is sikerül-e a járványt kordában tartani! Amennyiben nagymértékű fertőzések lesznek, a szabályokon ismét szigorítani fognak! Ahhoz, hogy ezt, és természetesen mind magunk és mások egészségét megóvjuk, szükséges, az eddigiekhez hasonló fegyelmezett, szabálykövető magatartás!

Monostorpályi lakosságának nagy tisztelettel megköszönöm, hogy eddig is betartotta a meghozott intézkedéseket, és azt kérem, hogy a további korlátozások feloldása érdekében, továbbra is tegyünk így!

 Bármilyen nehéz időszakon vagyunk is túl, és bármilyen nehéz időszak van még előttünk, azt ne feledjük, hogy május első vasárnapja Anyák napja!

Minden Édesanyának, Nagymamának, Dédmamának sok boldogságot, jó egészséget kívánok, amennyire most lehet, szeretteik körében, ezzel a kis verssel!

Dsida Jenő: Hálaadás

Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat.
Körülvesz virrasztó áldó szeretettel,
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restell.
Áldott teste, lelke csak érettem fárad,
Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este
imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve.
Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban
itt e földön senki sem szerethet jobban! -
Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,
Istenem köszönöm az édesanyámat!
Te tudod, Istenem - milyen sok az árva,
Aki oltalmadat, vigaszodat várja.
Leborulva kérlek: gondod legyen rájuk,
Hiszen szegényeknek nincsen édesanyjuk!
Vigasztald meg őket áldó kegyelmeddel,
Nagy-nagy bánatukat takard el, temesd el!
Áldd meg édesanyám járását-kelését,
Áldd meg könnyhullatását, áldd meg szenvedését!
Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,
Áldd meg két kezeddel az édesanyámat!
Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:
Köszönöm, köszönöm az édesanyámat!

 

2020. április 28.

Tisztelt Monostoriak!

Megjelent a legfrissebb kormányrendelet /152/2020. (IV.27.) Korm.rendelet/, mely kötelezővé teszi az óvodákban és a bölcsődékben az ügyeletet! Egy csoportban max. 5 gyerek lehet, a szülőnek kell nyilatkoznia a gyerek nem szenved fertőző betegségben!? Ne kérdezze senki, hogy a szülő mi alapján fog nyilatkozni, én sem tudom, gondolom blöfföl és reménykedik, hogy sem az ő, sem másnak az oviban levő gyereke nem fertőzött!

Arra kérek mindenkit, hogy szerezzen be a munkáltatójától egy olyan igazolást, amely arról szól, hogy olyan munkája, munkaköre van, amit nem lehet otthonról végezni, illetve munkájára, a jelen helyzetben is, feltétlenül szükség van!

Igyekszünk mindenre gondolva, úgy megszervezni a gyerekek fogadását, majd az egész napjukat is, hogy minél nagyobb biztonságban tudhassák a szülők a járvány tekintetében is gyermeküket! A fertőtlenítő takarítás megtörtént azóta, hogy nincsenek az intézményben a gyerekek, de most ismét elvégezzük azt. Az időközben beszerzett ózongenerátorokkal minden este az épületet fertőtleníteni fogjuk, valamint a gyerekek váltó ruháját, illetve napközben azt is, amiben az oviba jöttek!

A rendelet alapján, csak korlátozott gyerek létszámra tudunk felügyeletet biztosítani, így azt kérem, csak azok kérjék, akik valóban nem tudják máshogyan megoldani!

Mint eddig, ezután is mindent elkövetünk, hogy minél tovább elkerüljük a helyi megbetegedéseket, mely a szerencsén is múlik, de a fegyelmezett viselkedésen is! Ebben érzek némi lazulást az elmúlt napokban, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen 6-7 hete vannak a korlátozások, mely mindenkit megvisel fizikailag, de talán pszichésen még jobban!

Ez a rendelkezés annak a fényében, hogy május 3-ára várják a fertőzés tetőzését, mely utána, akár hetekig is eltarthat, közegészségügyileg, járványügyileg minimum furcsa. Május 4-én várhatjuk az ovisokat, bölcsiseket, és ekkor kezdődik több mint 80.000 diák érettségije is!

Mindannyiunknak kitartást, jó egészséget kívánok!

 

2020. április 20.

Tisztelt Monostoriak!

Kedves Olvasók!

Az elmúlt hetek, hónapok történéseit vizsgálva, megpróbáltam következtetéseket levonva kitalálni, hogy mit csináljunk a jövőben, a járvánnyal kapcsolatosan. Nincs nálam a bölcsek köve, nem akarom az észt osztani, vitatkozni sem szeretnék itt a Facebook-on senkivel sem, sajnos polgármesterként mi sem kapunk több információt „felülről”, mint amit Önök is hallanak, látnak! De, megpróbáltam ezen felül olyan hírforrásokat keresni, amik nem kapcsolódnak a kormány propagandához, és főleg a külföldi tapasztalatok, megoldások érdekeltek, különösen olyan országoké, akik időben előttünk járnak a járvány kezelésében!

Az hamar feltűnt, hogy a tesztelést mindenki sokkal komolyabban veszi és csinálja, mint Magyarország! Az is egyértelműnek látszik, hogy a halálozási arányunk, sajnos sokkal-sokkal rosszabb, mint bármelyik, adatokat szolgáltató országé, bár ennek oka lehet a kevés teszt szám! Gondolom, sokan ismerik ezt a mondást, amit Churchillnek tulajdonítanak, valószínűleg tévesen: „Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok!”, én inkább azt mondanám, hogy a számok tények, de lehet velük élni, vagy tudatosan visszaélni! Ezért jelzem, hogy én is csak azokkal az adatokkal tudtam dolgozni és gondolkozni, amelyek nyilvánosak, és csak bízhatunk abban, hogy nem manipuláltak! Hozzánk képest legszembetűnőbb és lényegesen jobb adatokat mutató ebben a pillanatban, a szomszédos Szlovákia. Szlovákiában a legtöbb koronavírus-fertőzött a 30 és 44 év közötti korosztályban található meg, összesen 246 személy, őket követi a 15-29 éves korosztály 221 fertőzöttel, a 45-59 év között korosztály 171 beteggel, és majdnem a legkevesebb beteget adja a 60 év feletti /nem 65 év, mint nálunk ahogyan számolják/ korosztály 152 pácienssel. Legkevesebben a 14 év alatti fertőzöttek vannak, összesen 42. Ezekhez a számokhoz 11 elhunyt tartozott, míg idehaza ekkor 189!!! Nagyságrendi a különbség! Annak fényében, hogy Szlovákiában arányaiban 60%-kal többet tesztelnek, ami azt jelenti, hogy több teszt, több fertőzött számot ad, még elkeserítőbb a helyzetünk!

Jogosan adódik a kérdés, miért ez a nagy különbség?

A szakemberek egyöntetű véleménye, egy járvány kezelésében az egyik legfontosabb, az idő tényező! Ebben, sajnos Magyarország, sok más államhoz hasonlóan, nem teljesített jól! Kínából tavaly novembere óta érkeztek a hírek a Vuhan tartományban tomboló járványról, de konkrét intézkedés márciusig nem történt! A vírus megjelenésével Európában, viszont már nem hetek, vagy napok voltak intézkedések meghozatalára, hanem szinte órákon múlt, és múlik most is, hogy egy adott intézkedés, beváltja a hozzáfűzött reményeket, vagy már késői lesz! A térségben először a csehek kezdtek markánsan védekezni, ott már március elsején kimutatták a koronavírust, majd a szigorúság azonnal begyűrűzött Szlovákiába is, miközben az első fertőzött csak 5 nappal később lett meg.

A járvány elleni harcban sokszor órák döntenek, Szlovákia viszont napokat nyert rögtön a legelején Csehországhoz és az akkoriban ocsúdó, a történésekre rácsodálkozó Magyarországhoz képest. Ha valaki visszaemlékszik, nálunk még ekkor a migránsok jelentették a legnagyobb veszélyt a kormány szerint.

Az első koronavírusos érintett hírére Szlovákiában, azonnal bezárták az érintett körzetben az  alap- és középiskolákat, gimnáziumokat. Amikor pedig a váratlan szabadság hírére a családok elkezdtek kirajzani a hegyekbe, az állam az összes síközpontot, vidéki fürdőkomplexumot bezáratta – minden kompromisszum nélkül. Sőt a népszerű kerékpárútvonalakon is megjelent a karhatalom. A húsvéti szünetre pedig részleges kijárási tilalmat hirdettek, senki nem léphette át a járáshatárokat – kifejezetten azzal a céllal, hogy a családok ne fertőzzék meg idős rokonaikat.

Nálunk, eközben napokig ment a huza-vona az iskolák bezárásáról, az óvodák és bölcsődék zárásáról szó sem volt még egy ideig, majd olyan szabályozás lépett életbe, hogy kiscsoportos felügyeletet kell biztosítani! Ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy akik ezeket a döntéseket előkészítik és meghozzák, vagy nincsenek tisztába egy járványügyi helyzet kezelésével, vagy nagyon is tisztába vannak vele, de akkor ez mindenki számára borzasztó lesz! Az az érzése az embernek, hogy azoknak, akik ezeket a döntéseket hozzák, számukra a gazdaság az első, minden emberélet előtt!

Én ezért kértem az időseket, és kérem most is, hogy bár a rendelet szerint 9-12 óra között csak ők mehetnek az élelmiszerüzletekbe, drogériákba, gyógyszertárba, DE ne tegyék, mert bele fognak halni! Ezért nincs kiscsoportos felügyelet az óvodában és a bölcsődében, ezért nincs kiscsoportos ebédeltetés az ebédlőben, inkább vállaltuk, hogy kiszállítjuk a gyerekek ételét! Mert amíg nincs ellenszer, védőoltás, addig csak a megfelelő elkülönítés, a személyes találkozások minimálisra csökkentése a megoldás!

Majd jött a maszkokkal való manipulálás, parasztvakítás! Kell, nem kell, nem mindenkinek kell, csak ajánlják, de egészségesnek nem! De teszt nélkül ki tudja, ki az egészséges, ki nem, illetve a teszt csak azt mutatja meg, hogy a mintavétel időpontjában az illető fertőzött volt vagy nem? Azóta kiderült, ez csak azért volt, mert nem rendelkezett az ország elegendő maszkkal, /jelzem a kínai első fertőzött tudomásunkra jutása óta több mint 4 hónap telt el!/, viszont mióta kezdenek a raktárak megtelni, azóta jobban ajánlják a viselését, de még mindig nem kötelező! Miért nem?

A szlovák és a magyar védekezés közti „filozófiai” különbség ránézésre is egyértelmű.

Szlovákiában a kezdetektől az a védekezés kulcsgondolata, hogy „hidd el, a veled szemben álló megfertőzhet téged, de te is megfertőzheted őt, és ha mindketten maszkot viseltek, kisebb eséllyel lesztek betegek”. Nem akarok én vitába szállni a WHO-val vagy Müller Cecília tisztifőorvossal, aki az operatív törzs tájékoztatóit tartja, de épp azért speciális ez a vírus, mert az emberek jelentős része nemigen érzékeli önmagán a tüneteit, vírushordozóként mégis közreműködik a terjesztésben. Ez nem új információ, hónapok óta mindenki tudja. De akkor miért nem kötelező még mindig hordani a maszkot?

A kórházi férőhelyekkel kapcsolatban is más a megközelítése a két országnak. Szlovákiában a bizonyítottan fertőzötteket egy, szükség esetén több kijelölt intézménybe szállítják, de ott más jellegű ellátás, kezelés nem folyhat! Ezzel szemben nálunk minden kórházat, klinikát arra kényszerítettek, hogy az ágyainak 60%-át, majd a nagy felháborodást kiváltó intézkedést módosították 50%-ra, szabadítsa fel! Így mindenütt tudnak, ha kell, fogadni és kezelni koronavírusos betegeket, de közben a szomszédos osztályon tovább folyik a nem fertőzött, más betegségben szenvedők kezelése, ápolása! Háát, nem megnyugtató! A most kirakott betegek egy részét ezzel sajnos halálra ítélték, családjukat, ha van nekik, megnyomorítják, beleroppannak az otthoni ápolásba, melyhez sem felszereléssel, sem megfelelő tudással, esetleg emiatt már munkahellyel és bevétellel sem rendelkeznek! Miért van erre a rengeteg ágyfelszabadításra szükség? A hivatalos számok és az azok alapján készült modell számítások ezt messze nem igazolják! Egy jól működő egészségügyi rendszer, az alapellátástól a kórházi, klinikai ellátásig, egy ilyen helyzetre, különösen így, hogy most már hetek óta ismert, hogy a járvány itt van közöttünk, nem napok, hanem órákon belül tud megfelelően reagálni! Egy jól működő …

De, akkor miért vannak ezek az intézkedések, ha ennyi embernek okoznak nehézséget? Miért nem vonják vissza, vagy módosítják a megfelelő módon azokat?

Azt szögezzük le, hogy aki döntési helyzetben, ne adj Isten döntési kényszerben van, annak nem egyszerű a helyzete. Egy ország vezetőjének lenni, különösen nehéz, de ezt mindenki tudja, amikor elvállalja, sőt az is tény, hogy annyi szakértőt vehet igénybe, amennyit csak akar! Minden féle adatokkal, tudással felvértezheti magát ahhoz, hogy megfelelő döntést hozzon! Akkor hol siklik ennyire félre a döntés? Ott, ahol a közösség érdekét, az emberséget felülírják, a személyes, családi, baráti és az üzleti kapcsolatok gazdasági érdekei! Röviden a hatalom és a pénz!

Nagyon jó példa erre, hogy miközben mindenkitől, akitől csak lehet, még olyanoktól is, mint az önkormányzatok, akik a védekezés aktív résztvevői, pénzt vonnak el, szednek be a járványhelyzetre és a védekezésre címmel, azon közben több mint 10%-os fizetés emelést hajtanak végre a parlamentben! Egy kis hungaricum, más országokban lemondanak a fizetésük egy részéről a parlamenti képviselők a védekezésre, nálunk kivesznek a közös kasszából, saját maguknak! /közben olvastam, hogy az ellenzéki képviselők az emelésüket felajánlják, ez is valami, de csak kozmetikázza a helyzetet/. Azt csak halkan jegyezném meg, hogy az elmúlt évek „dübörgő” gazdasága, a jelen veszélyhelyzetben 3 hetet sem bírt önállóan finanszírozni!

Közben a kihirdetett veszélyhelyzet leple alatt, mennek cégek államosításai /Kartonpack/, különleges gazdasági övezetek kijelölése, amelyek a települési önkormáyzatoktól, a helyi megyei önkormányzathoz kerülnek át, infrastruktúrával és az adóztatási joggal együtt /Göd – Samsung gyár/, a multik háborgása, /nem a dolgozók, a szakszervezetek hangjára!/ miatt, talán átdolgozzák a grandiózus gazdaságvédelmi akció tervet, remélem végre a dolgozókra is gondolnak, mert eddig ők valahogyan kimaradtak!

Konklúzió? Talán van. Azt mondják, hogy a világ nem lesz olyan, mint a járvány előtt volt! Én is azt szeretném remélni, hogy sok dolog legyen, ami ne térjen vissza a régi kerékvágásba, de akik ezt alakítják, nekik nem ez lesz az érdeke! Ezen azok az „egyszerű emberek”, a választó polgárok tudnának változtatni, akik nem vennének részt, ebben az oszd meg és uralkodj játékban, hiszen a vírus nem válogat, és a kórházi ellátásnál sem kérdezik meg Juliska nénit, hogy kivel szimpatizál! Mindenütt a világon, mindenféle ideológia mögé bújva pártok, hangsúlyozom, pártok és nem emberek, demokratikus vagy áldemokratikus választáson versengenek a nép kegyeiért, hogy majd a népet képviseljék, ha hatalomra, vagy legalább a parlamentbe, a döntéshozás közelébe kerülnek!

Ez pontosan így is van a választási eredmény kihirdetéséig, ott akkor megszűnik a népképviselet és átalakul pártképviseletté! Most visszautalva a korábban leírtakra, hogy a döntések meghozásához szakértőket kérdeznek meg a vezetők, de döntéseiket befolyásolja a pártpolitika, ami miatt a közösség számára rossz döntéseket tudnak mégis hozni! Ezt csak egymódon lehet elkerülni, ha szakértőkből áll a vezetés, akiknek nem kell elszámolni a pártnak, a pártot támogató gazdasági szereplőknek, csak a népnek és a lelkiismeretüknek! A pártok mentén szerveződő világ a mostani járvány idején leszerepelt, megbukott! Mindenütt a józanészt és a szakemberek javaslatait felülírta a gazdasági érdek, mely ezer szállal kötődik a pártokhoz! Ha tavaly decemberben egységesen azt mondták volna, hogy 3 hétre zárkózzon be mindenki, leállítják a felesleges szállításokat, utazásokat, megszervezik a szükséges házhoz szállításokat élelmiszerből, esetleg ahol a tél miatt szükséges, tűzrevalóból, akkor most nincs miről beszélni! December 20-a után, szinte magától is „megáll” az élet világszerte, csak egy kis koordináció, határozottság kellett volna!

De nem így történt, az előbb említettek miatt nem is történhetett így, viszont most már nem is 3 hétről, de nem is 3 hónapról beszélnek, hanem sokkal több időről!

Azt kérem mindenkitől, hogy a józan eszét és az emberségét ne veszítse el! Segítsük egymást, mert a szerencse, ami eddig velünk volt, csak azt segíti, aki megdolgozik érte! Tartsuk be a szabályokat, és „jó” magyar szokás szerint, ne a kibúvókat keressük a kijárási korlátozás alól, hanem még inkább szigorúbban vegyük és érezzük magunkra nézve kötelezőnek!

Kérem, ha mindenképp szükséges otthonról elmenni, mindenki viseljen maszkot, maga és mások védelme érdekében! Most ez a legfontosabb! Monostorpályiban megpróbálunk mindenre időben, és a lehető leghumánosabb módon reagálni, ehhez szükség van mindenki segítségére, támogatására, önzetlenségére! Talán így sem tudjuk elkerülni, hogy megjelenjen itt is a vírus, de azért tehetünk, hogy minél kevésbé érintsen bennünket!

Mindannyiunknak kitartást, jó egészséget kívánok!

 

2020. április 17.

Tisztelt Monostoriak!

Erre a hétvégére ismét jogosítványt kaptak a polgármesterek a kijárási korlátozásról szóló rendelethez képest, szigorúbb korlátozások bevezetésére!

Miután Monostorpályiban nincs tudomásunk korona vírussal fertőzött személyről, és a lakosság is nagyjából betartja a korlátozásokat, így nem tartom szükségesnek a korlátozás szigorítását! DE, azt kérem, hogy azokat továbbra is mindenki tartsa be, melyet a rendőrség ellenőrizni fog, és miután a figyelmeztetéses időszakon már túl vagyunk, így súlyos tízezrekbe kerülhet, ha valaki vét a szabályok ellen!

Továbbá felhívom a figyelmét mindenkinek a következőkre:

 • továbbra is tűzgyújtási tilalom van, tehát a kertekben a száraz kerti hulladékok égetése is TILOS!
 • minden más, pl. műanyag, nylon, kommunális hulladék, szemét stb. égetése egyébként is SZIGORÚAN TILOS, MÉG A KAZÁNOKBAN IS!!!
 • építési törmelék lerakóval nem rendelkezünk, az ilyen jellegű hulladék elszállítására, megfelelő engedéllyel rendelkező vállalkozó, vállalkozás jogosult. A dűlőutakra, elhagyatott területre történő kiszállítása SZIGORÚAN TILOS, AZONNALI FELJELENTÉST VON MAGA UTÁN, MIND A SZÁLLÍTÓ, MIND A TÖRMELÉK TULAJDONOSA SZEMÉLYE ELLEN!
 • a következő hetekben, mindenki, aki az elmúlt 1 évben ház felújítást, bontást vagy bármilyen hasonló tevékenységet végzett az ingatlanán, megkeresést fog kapni, amelyen nyilatkozni és igazolnia kell, hogy mennyi törmelék, sitt keletkezett, és azt kivel, és hová szállíttatta el!

Bár most egy különleges élet helyzetben vagyunk, de ez senkit sem jogosít fel arra, hogy az együttélés szabályait bármilyen módon is megsértse, felrúgja, semmibe vegye! Ezért, kérem Önöket, hogy mind amellett, hogy vigyázzanak magukra, másokra, tartsák be az egyéb szabályokat is!

Megérkeztek a 3 hete megrendelt ózongenerátorok /5db/, melyekkel az intézményeket, nem csak most, hanem a jövőben is, folyamatosan fertőtleníteni tudjuk!

Végezetül köszönöm mindenkinek, az eddigi fegyelmezett viselkedést, a járvánnyal kapcsolatos szabályok betartása miatt, mert higgyék el, a szerencse faktor mellett ez is kell ahhoz, hogy még nincs fertőzött a településünkön!

 

2020. április 10.

Tisztelt Monostoriak!

A következőket szeretném jelezni minden monostori lakosnak, és azoknak is, akik látogatást terveztek az ünnepek alatt Monostorpályiba, vagy Monostorpályiból máshová!

Csütörtök délután 17 óra körül a Miniszterelnök úr bejelentette az eddig bevezetett kijárási korlátozás határozatlan időre történő meghosszabbítását! Csak röviden eleveníteném fel, hogy az mit tartalmaz, akit pontosabban érdekel az utána nézhet, a következő számú rendeletet keresse: 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet a kijárási korlátozásról

3. § A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

A 3. § szerinti alapos indok, mely életszerűen most, az ünnepek alatt előfordulhat:

a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség,

az egészségügyi ellátás,

a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet)

történő vásárlás,

a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási

tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban

együtt: drogéria) történő vásárlás,

az üzemanyag-töltőállomás felkeresése,

a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,

a szülői jogok és kötelezettségek,

a hitéleti tevékenység,

- a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú

személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

8. § (1) E rendelet szerinti korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a katonai rendészet és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti bármely szerv bevonásával.

 

Mint látható nagyon sok minden van megengedve a rendeletben, DE húsvéti locsolás, rokoni, családi, baráti látogatás NINCS BENNE, az NEM LEHETSÉGES! Miután a húsvét egyébként is kiemelt időszak a rendvédelmi szervek életében, ez most sem lesz másként, csak nem elsősorban az ittas vezetők kiszűrése, hanem a kijárási korlátozás betartásának ellenőrzése miatt!

Megjelent éjfél előtt a Kormány 95/2020. (IV. 9.) Korm. rendelete a kijárási korlátozás meghosszabbításáról, mely tartalmazza a következőket:

2. Húsvéti ünnepekre vonatkozó rendkívüli rendelkezések

3. § 2020. április 10. 00.00 órától 2020. április 13. 24.00 óráig terjedő időtartamra a települési – a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a fővárosi, egyéb fővárosi terület esetében a kerületi – önkormányzat rendelettel a település, illetve a fővárosi kerület vonatkozásában a kijárás korlátozására a Rendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapíthat meg. Az önkormányzati rendeletet a helyben szokásos módon történő kihirdetés mellett olyan formában is közzé kell tenni, amely biztosítja, hogy a lakosság lehető legszélesebb köre értesüljön a rendelet tartalmáról.

Arra itt most nem vesztegetném a karaktereket, hogy néhány nappal ezelőtt még „gyámság alá” akarták vonni a polgármestereket, most meg letolták ránk a felelősséget, csak annyit mondanék erre „ügyes”!

Egyeztetve a Hosszúpályi Örs parancsnokával, miután az elmúlt hetekben Monostorpályi lakossága viszonylag fegyelmezetten betartotta a szabályokat, - amelyet nagyon köszönök - és megelőlegezve azt a bizalmat, hogy ez így marad az ünnep alatt és remélem utána is, egyelőre nem kívánok szigorítást bevezetni a lakosság számára! Természetesen folyamatosan figyelni fogom én magam is, illetve a rendőrségtől is kértem, hogy tájékoztassanak, ha lazulni látják a fegyelmet, és akkor szigorítok a szabályokon!

Kérem, hogy mindenki ennek megfelelően szervezze a húsvéti ünnepet!

A következőkre hívnám még fel a figyelmét a lakosságnak! Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe, ami a helyi rendeletünket annyiban érinti, hogy az alapján ilyenkor a kerti hulladék égetése is TILOS! Kérem, ezt is tartsuk be, hiszen ezt ellenőrizni, és észrevenni a füst és szaghatás miatt nagyon könnyű, senkinek sem hiányzik a pénzbírság, a mostani időben! /máskor sem, de most még kevésbé!/

Ezzel együtt mindenkinek békés, nyugodt húsvéti ünnepet kívánok, jó egészségben, nyugalomban!

 

2020. április 9.

JÁRVÁNYÜGYI TÁJÉKOZTATÓ!

Tisztelt Monostoriak!

A kormány döntéseire reagálva, elkezdtük a költségvetésünket áttervezni, mely alapján a keddi nap máris kellett néhány döntést hoznom!

2020. április 6-án megjelent a Kormány 92/2020. (IV.6.) Korm. rendelete a Magyarország 2020. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól, melynek a 4.§ -a értelmében: a belföldi gépjárművek után a települési önkormányzatot az általa 2020. évben beszedett gépjárműadó nem illeti meg, az a XLVI. Járvány Elleni Védekezési Alap fejezet bevételét képezi.

Ennek értelmében 2020. évben beszedett gépjárműadó, eddig az önkormányzatoknál maradó 40%-át, mely a 2020. évi költségvetésünkben 6 000 000 forinttal került betervezésre tovább kell utalnunk a XLVI. Járvány Elleni Védekezési Alap fejezetbe.

A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban felmerülő költségeket egyelőre még teljes mértékben Önkormányzatunk fedezi, az állami feladatok elviszik a saját bevételeink 80%-át, a fennmaradó 20%-ból kell a szükséges kiadásokat a járvány megelőzéséhez, majd kezeléséhez, illetve a működési költségeket /benne az alpolgármesteri, képviselői, bizottsági tiszteletdíjakkal/ biztosítani. Adóvégrehajtást a hátralékokra indítani nem lehet, így ezen körülmények között került sor arra a döntésre, hogy kiadásainkat amennyire csak tudjuk minimalizáljuk.

A költségvetésünk egyensúlyának biztosítása érdekében minden olyan kiadást, amelyre jogszabály nem kötelez fel kell függesztenünk.

Fentiekre való tekintettel 2020. április 08-tól Monostorpályi Község Önkormányzatánál a képviselőtestületi tiszteletdíjak, az alpolgármester módosított tiszteletdíja, a pénzügyi bizottsági tagok tiszteletdíja, a pénzügyi bizottsági elnök tiszteletdíjának kifizetése a veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt felfüggesztésre kerül.

Monostorpályi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Mötv.71.§ (6) bekezdése alapján az 56/2019. (X.29) számú határozatával rendelkezett a polgármester költségtérítésének összegéről, melyet bruttó 82 275 Forint/hó összegben állapított meg. Mivel a költségtérítés összegének megállapításáról magasabb rendű jogszabály rendelkezik, így erről lemondani nem tudok, azonban a költségtérítés felvétele után minden hónapban támogatás jogcímen átutalom az Önkormányzat főszámlájára, amellyel hozzájárulok a veszélyhelyzet fennállása idején a járványügyi intézkedéssel kapcsolatosan felmerült kiadásokhoz Monostorpályiban!

Sajnos ez csak a kezdet, amit természetesen magunkon kezdtünk, de át kell tekintenünk a Települési támogatások rendszerét is! Valószínűleg fel kell függesztenünk az újszülöttek szülei részére adott Kelengye támogatást, valamint az Iskola, óvoda, bölcsőde kezdési támogatást! Hangsúlyozom, felfüggesztésről és nem megszüntetésről van szó, és nagyon remélem, lesz mód ezeket az elmaradt támogatásokat a későbbiekben kifizetni! Mind erre azért van szükség, hogy a valóban rászorulók számára tudjunk átmeneti pénzbeli segítséget, támogatást adni! A saját bevételeink miután megcsappannak, azonban a kötelező feladatokat továbbra is el kell látnunk, nagyon meg kell gondolnunk, hogy miből és mire költsünk. Eddig a járványügyi védekezés miatt közel 4 millió Ft-ot költöttünk, mely tartalmazza a maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítő szereket, gyerek étkeztetéshez egyszerhasználatos műanyag dobozokat, a hivatali dolgozóknak szükség esetén az otthoni munkavégzésüket lehetővé tevő laptopok /4db/ beszerzését. A gyerekek részére ebben a megváltozott helyzetben is megpróbáljuk az ingyenességet fenntartani az étkeztetésben!

Nagyon sajnálom, hogy most nem arról tudok beszámolni, hogy mi mindent fogunk fejleszteni, építeni, de ebben a helyzetben, mikor nem tudjuk, hogy meddig fog a veszélyhelyzet tartani, úgy néz ki, egyelőre csak az önkormányzatunkra számíthatnak, akik elveszítették az állásukat, kérdés, hogy kapnak-e kormányzati segítséget? Most minden forrásunkat a működésünk mellett az emberek segítésére, a fertőzés megelőzésére, illetve ha elér bennünket, a hatások mérséklésére kell felhasználnunk!

Éppen ezért kérem, hogy legyünk tekintettel azokra, akik éjt-nappallá téve ezen dolgoznak! Tiszteljük meg Őket azzal, hogy betartjuk a szabályokat, és ha van rá módunk, önkéntes munkával segítsük inkább a védekezést, mint hogy több és újabb problémát okozzunk!

Tisztelt Lakosok! Kedves Monostoriak!

Nagyon köszönöm, hogy eddig ilyen fegyelmezetten betartották a kéréseimet, az utasításokat! Továbbra is azt kérem, tegyenek, tegyünk így, hogy elmondhassuk, mi mindent megtettünk a járvány elkerülése, de legalábbis a hatása minimalizálása érdekében! Most jön a húsvét, mely mindig egy olyan alkalom, amikor a családok, barátok, ismerősök felkeresik, meglátogatják egymást! Ez a húsvét, most nem ilyen lesz! Nagyon kérek mindenkit, bár nem tudom, milyen rendelkezés lép életbe az ünnepre, hogy most fokozottan tartsuk be a „Maradj otthon!” kérést, mert ugyan nem tudunk fertőzöttről Monostorpályiban, de ha valaki mégis hordozza a vírust, egy ilyen húsvéti locsolás alkalmával több 10 embert tud megfertőzni, akik újabbakat és nagyon hamar robbanásszerűen elterjed a járvány egy ilyen kistelepülésen, mint a mienk! Telefonon, interneten, akár videó-telefonnal tartsuk a kapcsolatot szeretteinkkel, rokonainkkal, barátainkkal ebben a helyzetben! Köszönöm mindenkinek az eddigi együttműködést, a beérkezett felajánlásokat, segítségeket, biztatásokat, melyek mindenkinek jól esnek, és szükség is van rá! Ezzel együtt mindenkinek békés, nyugodt húsvéti ünnepet kívánok, jó egészségben, nyugalomban!

 

2020. április 7.

JÁRVÁNYÜGYI TÁJÉKOZTATÓ!

Tisztelt Monostoriak!

A kormány döntéseire reagálva, elkezdtük a költségvetésünket áttervezni, mely alapján a mai nap máris kellett néhány döntést hoznom!

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm.rendelet alapján a veszélyhelyzetben alkalmazni kell a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: katasztrófavédelmi törvény) 46.§-ának (4) bekezdését, amely az alábbiak szerint rendelkezik.

A katasztrófavédelmi törvény 46.§ (4) bekezdése rendelkezik arról, hogy veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat-és hatáskörét a polgármester gyakorolja az ott megjelölt kivétellel. Mindezek alapján sem a képviselő-testület, sem a bizottságok ülésének az Mötv. szerinti összehívására nincs lehetőség, a képviselő-testület valamennyi hatáskörét a polgármester gyakorolja. A képviselő-testületnek veszélyhelyzetben nincs döntési jogköre, a döntés felelőssége a polgármesteré. A Pénzügyi Bizottság tekintetében is a hatáskörébe tartozó kérdésekben a polgármester dönt.

2020. április 6-án megjelent a Kormány 92/2020. (IV.6.) Korm. rendelete a Magyarország 2020. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól, melynek a 4.§ -a értelmében:

(1) A Kvtv. 37. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottaktól eltérően a gépjárműadóról szóló törvény alapján

a belföldi gépjárművek után a települési önkormányzatot az általa 2020. évben beszedett gépjárműadó nem illeti

meg, az a XLVI. Járvány Elleni Védekezési Alap fejezet bevételét képezi.

(2) Az (1) bekezdés szerinti gépjárműadónak az e rendelet hatálybalépéséig beszedett, a központi költségvetést

megillető, de a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által megjelölt fizetési számlára el nem utalt

összegét a rendelet hatálybalépését követő 10 napon belül kell a központi költségvetés javára teljesíteni.

(3) Nem kell alkalmazni az Áht.-nak a belföldi gépjárművek után beszedett adónak a települési önkormányzat és

a központi költségvetés közötti megosztására és a megosztás Kincstár általi ellenőrzésére vonatkozó szabályait.

 

Ennek értelmében 2020. évben beszedett gépjárműadó, eddig az önkormányzatoknál maradó 40%-át, mely a 2020. évi költségvetésünkben 6 000 000 forinttal került betervezésre tovább kell utalnunk a XLVI. Járvány Elleni Védekezési Alap fejezetbe.

A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban felmerülő költségeket egyelőre még teljes mértékben Önkormányzatunk fedezi, az állami feladatok elviszik a saját bevételeink 80%-át, a fennmaradó 20%-ból kell a szükséges kiadásokat a járvány megelőzéséhez, majd kezeléséhez, illetve a működési költségeket /benne az alpolgármesteri, képviselői, bizottsági tiszteletdíjakkal/ biztosítani. Adóvégrehajtást a hátralékokra indítani nem lehet, így ezen körülmények között került sor arra a döntésre, hogy kiadásainkat amennyire csak tudjuk minimalizáljuk.

A költségvetésünk egyensúlyának biztosítása érdekében minden olyan kiadást, amelyre jogszabály nem kötelez fel kell függesztenünk.

Fentiekre való tekintettel 2020. április 08-tól Monostorpályi Község Önkormányzatánál a képviselőtestületi tiszteletdíjak (nettó 30 000 Ft/hó), az alpolgármester módosított tiszteletdíja (nettó 30 000 Ft/hó), a pénzügyi bizottsági tagok tiszteletdíja (nettó 15 000 Ft/hó), a pénzügyi bizottsági elnök tiszteletdíjának (nettó 20 000 FT/hó) kifizetése a veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt felfüggesztésre kerül.

Monostorpályi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Mötv.71.§ (6) bekezdése alapján az 56/2019. (X.29) számú határozatával rendelkezett a polgármester költségtérítésének összegéről, melyet bruttó 82 275 Forint/hó összegben állapított meg. Mivel a költségtérítés összegének megállapításáról magasabb rendű jogszabály rendelkezik, így erről lemondani nem tudok, azonban a költségtérítés felvétele után minden hónapban támogatás jogcímen átutalom az Önkormányzat főszámlájára, amellyel hozzájárulok a veszélyhelyzet fennállása idején a járványügyi intézkedéssel kapcsolatosan felmerült kiadásokhoz Monostorpályiban!

Kérem a határozatom tudomásul vételét.

Kelt.: Monostorpályi, 2020. április 07.

                                                                                                       Szabó József s.k.

                                                                                                        Polgármester

 

Monostorpályi Község Önkormányzat

Képviselő-testületének

19/2020. (IV.07.) számú

határozata

 

 1. A 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Katasztrófavédelmi törvény) 46.§-ának (4) bekezdése alapján a Monostorpályi Község Önkormányzat Képviselő-testülete által a 13/2019. (X.29.) számú önkormányzati rendelettel megállapított, valamint  az 1/2020. (I.20.) számú rendelettel módosított Az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról szóló rendelet 2020. április 08-tól határozatlan ideig a végrehajtása felfüggesztésre kerül.
 2. Felfüggesztésre kerül az alpolgármester tiszteletdíjáról rendelkező 18/2020.(III.31.) számú határozat végrehajtása határozatlan ideig.

 

Határidő: értelemszerűen

Felelős: Szabó József Polgármester

Sajnos ez csak a kezdet, amit természetesen magunkon kezdtünk, de át kell tekintenünk a Települési támogatások rendszerét is! Valószínűleg fel kell függesztenünk az újszülöttek szülei részére adott Kelengye támogatást, valamint az Iskola, óvoda, bölcsőde kezdési támogatást! Hangsúlyozom, felfüggesztésről és nem megszüntetésről van szó, és nagyon remélem, lesz mód ezeket az elmaradt támogatásokat a későbbiekben kifizetni! Mind erre azért van szükség, hogy a valóban rászorulók számára tudjunk átmeneti pénzbeli segítséget, támogatást adni! A saját bevételeink miután megcsappannak, azonban a kötelező feladatokat továbbra is el kell látnunk, melynek a finanszírozásához a saját bevételeink közel 80%-a is szükséges, ezért nagyon meg kell gondolnunk, hogy miből és mire költsünk. Eddig a járványügyi védekezés miatt közel 4 millió Ft-ot költöttünk, mely tartalmazza a maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítő szereket, gyerek étkeztetéshez egyszerhasználatos műanyag dobozokat, a hivatali dolgozóknak szükség esetén az otthoni munkavégzésüket lehetővé tevő laptopok /4db/ beszerzését. A gyerekek részére ebben a megváltozott helyzetben is megpróbáljuk az ingyenességet fenntartani az étkeztetésben!

Át kell gondoljuk a pályázatainkat is, mert pl. megnyertük a bölcsőde építésére a 120 millió Ft-ot, de ez egy tavaly július-augusztus környékén beadott pályázat, melyet még csak most bíráltak el, és kérdés, hogy a tavalyi áron sikerül-e találni rá kivitelezőt? Sajnos van még több hasonló pályázatunk is, melyeket most felül kell vizsgáljuk, mert nem lesz saját forrásunk a többlet költségek finanszírozására!

Nagyon sajnálom, hogy most nem arról tudok beszámolni, hogy mi mindent fogunk fejleszteni, építeni, de ebben a helyzetben, mikor nem tudjuk, hogy meddig fog a veszélyhelyzet tartani, úgy néz ki, egyelőre csak az önkormányzatunkra számíthatnak, akik elveszítették az állásukat, kérdés, hogy kapnak-e kormányzati segítséget? Most minden forrásunkat a működésünk mellett az emberek segítésére, a fertőzés megelőzésére, illetve ha elér bennünket, a hatások mérséklésére kell felhasználnunk!

Éppen ezért kérem, hogy legyünk tekintettel azokra, akik éjt-nappallá téve ezen dolgoznak! Tiszteljük meg Őket azzal, hogy betartjuk a szabályokat, és ha van rá módunk, önkéntes munkával segítsük inkább a védekezést, mint hogy több és újabb problémát okozzunk!

2020. április 6.

Tisztelt Monostoriak!

Április 3-án megtörtént az első fertőtlenítés permetezéssel, a buszmegállóknál, az egészségháznál, az üzleteknél, a temetőnél, óvoda, iskola, konyha, gondozási központ utca frontján, valamint ahol szükséges az udvaron is. Ezt hetente megismételjük, amennyiben a fertőzés elér bennünket is, akkor akár naponta ismételjük!

Sikerült 2 helyről is FFP2-es maszkokat beszerezni, összesen 200 db-ot, mely kiosztásra kerül az egészségházban, a gondozási központban, a konyhán és a házi gondozásban dolgozók részére!

Járvány ide vagy oda, az élet nem áll meg! Kérem, minden érintett keresse az óvoda és az iskola elérhetőségét, Facebook-ját, honlapot, applikációt, mert a beiratkozások ideje van, senki ne mulassza el!

Telefonszám: Óvoda 06-52-393-026, Iskola 06-52-393-004

A folyamatos bezártság mindenkit megvisel, de különösen az egyedül élőket és az időseket! A MOST Egyesület tagjai, akik a Művelődési ház programjait szervezik, szerveznék kitalálták, hogy minden napra találnak valamilyen programot, melyet így a Facebook-on keresztül lehet élvezni, csinálni, esetleg interaktívan részt venni benne! Figyeljék a Monostorpályi Művelődési Ház Facebook oldalát!

Munkanapokon működik a gyerekek számára az ebéd és az uzsonna kiszállítása, Monostorra, Hosszúpályiba és Létavértesre is, akik a monostori óvodába, vagy iskolába járnak.

Sajnos a már bejelentett, és a már bevezetett elvonások miatt az önkormányzatunk költségvetését újra kell gondolni és tervezni! A most bejelentett gépjármű adó elvonás településünknek kb. 7 millió forintot jelent egész évre, ha „csak” május 1-től vezetik be, akkor is 3,5 milliót, hiszen március 15-ig már sokan befizették az éves adó felét. Ha az iparűzésiadónál is bevezetik az elképzeléseket, az számunkra újabb 20-25 millió forint kiesést fog jelenteni. ezek mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a saját bevételek nagy részéből kell finanszíroznunk a nem elégségesen finanszírozott kötelező feladatokat, pl. Családsegítő szolgálat 4 millió Ft/év, Háziorvosi ügyelet 3,5 millió Ft/év! Ez csak 2 dolog volt, de sorolhatnám még a fizetés kiegészítéseket, hogy egy diplomás köztisztviselő ne a minimálbér alatt kapjon a bértábla szerint!!! Vagy a hivatal költségét nagyon megemeli az a rengeteg föld kifüggesztés, melynek a papír és posta költsége havi szinten, akár több százezer forint is lehet, melyet nem lehet az ügyfelekre terhelni, akkor sem, ha elrontanak valamit és újra meg kell csinálni! Megszorításokat már eszközöltem, de lehet az nem lesz elég, és tovább kell vizsgálni a lehetőségeinket, mert a segélyekre szánt pénzünk nagyon hamar el fog fogyni, ha mindenkit nekünk kell megsegíteni, aki most elveszíti a munkáját, bevételét, és nem kap igazi segítséget az államtól! Most és nem majd! Hiszen a segítségre most van szükség, nem hónapokkal később! A pénztelenség, az ebből fakadó nélkülözés, éhezés most fogja súlytani az embereket, gyerekeket, így a segítségre is most van szükségük! Mi mindent megteszünk, hogy minél többet és lehetőleg minden rászorulónak segíteni tudjunk, még akkor is, ha már most hallani olyan hangokat, hogy az állam nem kívánja minden védekezésre fordított költségünket megtéríteni! Ebben már sajnos van tapasztalatunk, elég csak a megépült óvodánk 26,5 milliós visszafizetésére gondolnunk!

Sajnálom, hogy a tavaly novemberre ígért gazdaság élénkítő programból nem lett semmi, pedig a vállalkozókat nagyon sikerült feltüzelni! Most milyen jó lenne, ha működne egy olyan logisztikai központ, amit az egyik vállalkozó tervezett ide, nem csak a helyi 30-35 fős munkahely miatt, hanem azért is, mert a kínai szállításokat is tudták volna koordinálni, hiszen a kereskedelem jó része onnan jön! Vagy milyen jó lenne, ha támogatták volna azt az egészségügyi beruházást, mely a mindennapi véradások, vérvételekhez szükséges eszközöket gyártott volna, 40-60 emberrel! Jelenleg Magyarországon nincs ilyen cég, aki ezt gyártaná, mind külföldről jön!!! Óriási a kiszolgáltatottságunk ebből a szempontból is! A TCG erőművünkről már nem is beszélve! A szemét elönt bennünket, miközben az energia felhasználásunk egyre csak nő, mind kettőre megoldást jelentett volna ez a károsanyag kibocsájtástól mentes TCG erőművi feldolgozás! Természetesen nem adjuk fel, de széllel szemben nagyon nehéz!

Még egy nagyon fontos dolog! Kérem, hogy mindenki nagyon pontosan tartsa be a kormányrendeletben szereplő kijárási korlátozásokat, mert súlyos pénzbüntetést fognak kapni a szabály megszegői!

Köszönöm a monostoriak többségének, hogy betartják a kérésemet és a szabályokat!

Mindenki vigyázzon magára és felelősen cselekedjen!

 

2020. április 3.

Tisztelt Monostoriak!

Szeretnék idézni egy interjúból, amit George F. Gaóval a Kínai Betegség ellenőrzési és - megelőzési Központ igazgatójával készítettek, aki elmondta, „hogy a legnagyobb hiba, amit Európában és az Egyesült Államokban elkövetnek az emberek, az az, hogy nem hordanak maszkot, ha kimennek az utcára. A szakember úgy gondolja, hogy már a beszéd során szétszóródó nyálcseppek útjának elállása miatt is fontos a maszk viselése, hiszen bárki lehet vírushordozó, nem csak az, akinek tünetei vannak. Így mások megóvása érdekében nagyon fontos, hogy mindenki hordjon maszkot, aki megteheti! Gao szerint nagyon fontos intézkedés a társadalmi távolságtartás, valamint az igazolt esetek elzárása, izolálása. Ugyanilyen fontos a járvány elején a kontaktkutatás, és a közeli kontaktok karanténba zárása. Jó intézkedés még a tömegrendezvények, nagyobb emberszámmal rendezett összejövetelek tiltása, valamint a kijárás korlátozása. Az igazgató azt is kiemeli, hogy fontos megérteni: ez a vírus kifejezetten ellenálló, hosszú ideig életben marad különböző felületeken, és friss kutatások szerint még a melegre sem olyan érzékeny, mint korábban gondoltuk.”

Mint tudják, Kína a fertőzésben, annak kezelésében, tapasztalataiban hónapokkal előttünk jár, ezért talán érdemes meghallgatni és megfogadni, amit mondanak! Elkezdtük Monostorpályiban mindenkinek kiosztani a maszkokat, kérem, hogy ha valakinek otthonról el kell mennie, mindenképpen használja, viselje azt. Miért írtam ezt le? Vessék össze, amit a kínai igazgató mondott a nagyobb összejövetelek tiltásáról azzal a képpel, hogy mennyi ember van egy piacon! Ugyanis a napokban, egyre-másra lehet hallani a híradásokban, hogy a polgármesterekkel újra nyittatják a néhány hete bezárt piacokat! Mondanom sem kell, mekkora veszélyt jelent ez a tömeg, ha 1-2 tünetmentes, de már fertőző személy kerül közéjük! Monostorpályiban nem engedélyezünk semmilyen vásárt, piacot, tömeggel járó utcai árusítást! Azonban, mint ahogyan segítünk a lakosoknak, úgy segíteni szeretnénk a termelőknek, kereskedőknek is! Összegyűjtjük azoknak a nevét, telefonszámát, elérhetőségét, akik vállalják, hogy házhoz szállítással megoldják a lakosok kiszolgálását zöldséggel, gyümölccsel, virág- és zöldség palántával, húsáruval! Részükre díjmentességet biztosítunk a településen a mozgóárusításra, csak bejelentési kötelezettségük lesz a jegyzőnél! Várjuk és keressük az ilyen kereskedőket, őstermelőket, hogy nekik, és rajtuk keresztül a lakosainknak is segítsünk! Kérem, mindenki használja a józan eszét! Mennyire életszerű egy piacon, hogy mindenki körül van és lehet tartani egy 1,5-2 méter sugarú üres területet? Azért, mert valamit rendelettel szabályoznak, - de bizonyosan egy piaci környezetben, annyi ember között betarthatatlan, - nem szolgálja az emberek érdekét, egészségét, a fertőzés elkerülését! Sőt, épp az ellenkező hatást lehet elérni vele! Ha elfogadjuk, hogy akik a piacok újra nyitását erőltetik, csupa jószándékból teszik, nem valamilyen gazdasági érdekek miatt, melyet az emberek egészsége, biztonsága elé helyeznek, akkor jusson eszünkbe az a mondás: A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve! Csak ennek az útnak a végén lehet, hogy Ön, vagy valamelyik családtagja van, ahogy egy lélegeztetőgépen, - ha jut neki, - fuldoklik, küzd az életéért!!! Ezért, arra kérek mindenkit, használja a józan eszét, NE MENJEN A PIACRA, MARADJON OTTHON! Nem lehet most a piacon ruhát, cipőt, szerszámokat, gépeket stb, árulni, így vásárolni sem! Csak olyan dolgokat, zöldséget, gyümölcsöt, virág- és zöldség palántákat, virágot, húsárut, amit otthonról, biztonsággal, a saját és mások egészségére is felelősen vigyázva, telefonon, házhozszállítással is meg tud rendelni!

Pl. Palánta eladó! 50-200ft-os áron, paprika palánta több féle: édes tv, csípős, cseresznye, hegyes erős, chilli több fajta. Paradicsom, lugas, fürtös, manó, óriás, paprika állású /cornabell/, stb. Karalábé, káposzta, zeller. Uborka: fürtös, kígyó, saláta. Sárga és görögdinnye palánta. Különböző virág fajták is kaphatóak! Érdeklődni a következő telefonszámon lehet; 06-30-427-0833. Nagyobb mennyiség vásárlásakor árengedmény, házhoz szállítás megbeszélés alapján.

Várjuk, további termelők, kereskedők jelentkezését, akik vállalják, hogy kiszállítják a telefonon leadott zöldség, gyümölcs, virág- és zöldség palántákat, húsárukat! Természetesen ezek közül nagyon sok mindent a helyi üzletekben is meg lehet rendelni, házhoz szállítással, használják ezeket a lehetőségeket:

 • Családi Csemege Monostorpályi Rákóczi utca 22. Tel.: 06-30-293-5775
 • EZ + AZ Csemege Monostorpályi Kossuth u. 76. Tel.: 06-30-380-7761
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Kossuth u. 42. Tel.: 06-30-589-3118
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Létai u. 38. Tel.: 06-30-960-5795 
 • Pékség Monostorpályi Landler tér Tel.: 06-70-418-1554

Még egy nagyon fontos dolog! Ha valakit hatósági karanténba zárnak, és nincs lehetősége egyedül lenni ezen idő alatt egy házban, csak a családjával közösen, akkor arra kérem a családtagokat, hogy vállalják az önkéntes karantént, legyen bennük ennyi tisztelet mások, a településen élők egészsége iránt!

Mindenki vigyázzon magára, gondolkodjon, és megfelelően, felelősen cselekedjen!

2020. március 31.

Tisztelt Monostoriak!

Megkezdtük minden monostori lakos számára a maszkok térítésmentes kiosztását! A héten mindenkihez el fog jutni, aki nem kapja meg, az jelezze és pótoljuk! A kiosztásra kerülő maszkot első használat előtt ki kell mosni, fertőtleníteni, vasalni, majd ezt minden használat után újra megtenni! A használatáról annyit, hogy úgy kell feltenni, hogy mind a száj és az orr is takarva legyen, használat alatt és után soha ne fogjuk meg a maszkot, levenni a fülnél levő pántot, zsinórt megfogva szabad csak, és azonnal fertőtlenítő mosásba tegyük, ne a szennyes ruha közzé!

Megkezdtük az igénylők részére a gyerekétkezés biztosítását, egyszer használatos műanyag edényekben, kiszállítással 3db egyesületi és alapítványi Transporter kisbusszal. Köszönet érte a Monostorpályiért Közalapítványnak, a Gyermekeinkért, A Jövőért Alapítvány Monostorpályinak, valamint a Monostorpályi Polgárőr és Kulturális Egyesületnek, és természetesen mindazoknak, akik részt vesznek ebben a munkában! Azoknak a gyerekek, akik a szomszédos településekről járnak hozzánk, bölcsődébe, óvodába és iskolába, ugyanígy biztosítjuk a kiszállítást! Mindenki, korcsoporttól függetlenül felnőtt adagot kap ebédre, valamint uzsonnát is adunk mellé.

Ha valakinek segítségre van szüksége, hívja a következő telefonszámokat:

 • Polgármesteri Hivatal            393-014
 • Családsegítő Szolgálat           393-368
 • Gondozási Központ               393-013
 • Orvosi rendelő                       393-508

Élelmiszer beszerzés esetén, a következő elérhetőségen kérhetik a helyi üzletektől a kiszállítást, nagy köszönet érte a kereskedőinknek, akik ezt lehetővé teszik:

 • Családi Csemege Monostorpályi Rákóczi utca 22. Tel.: 06-30-293-5775
 • EZ + AZ Csemege Monostorpályi Kossuth u. 76. Tel.: 06-30-380-7761
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Kossuth u. 42. Tel.: 06-30-960-5795
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Létai u. 38. Tel.: 06-30-589-3118
 • Pékség Monostorpályi Landler tér Tel.: 06-70-418-1554

Mindenki vigyázzon magára, jó egészséget kívánok!

 

2020. március 30.

Tisztelt Monostoriak! Kedves 65 éven felüliek!

A pénteki napon megjelent a Magyar Közlönyben a 71/2020 (III.27.) kormány rendelet a kijárási korlátozásról!

Nagyon kérem, a rendeletben külön nevesített 65 éven felüli korosztályt, NE a rendelet alapján cselekedjenek! Ugyanis a 6.§ így rendelkezik:

6. § (1) Saját és családja érdekében a  65. életévét betöltött személy az  élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

(2) Az  élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az  ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az (1) bekezdés szerinti személy tartózkodhat.

Ez alapján, akiket eddig arra kértünk, az időseket, hogy maradjanak otthon, most arra adunk nekik lehetőséget, hogy délelőtt menjenek a boltba, piacra, gyógyszertárba, drogériába, sőt mindenki más ebben az időben ezekre a helyekre nem mehet be!!! Megjegyzem, eddig sem volt megtiltva az időseknek, hogy elmenjenek a boltba, DE azt kértük tőlük, hogy ne menjenek, inkább kérjenek segítséget!

Drága idős korosztály, arra kérem Önöket, NE menjenek továbbra sem a boltba, gyógyszertárba, lehetőleg sehova! Maradjanak otthon!

Eddig is segítettünk, ha kérték, ezután is megoldjuk a szükséges bevásárlást, gyógyszer kiváltást, csekk befizetést stb.

Tudom, hogy a jelen helyzetben, sokszor látszólag egymásnak ellentmondó rendeletek, intézkedések születnek, de igyekszünk ebből a lakosság egészségére, biztonságára leginkább megfelelőt kiválasztani és alkalmazni! Sajnos, a nem általunk alkotott rendeleteket, még ha számunkra, nem túl életszerű is, akkor sem írhatjuk felül! Azt azonban megtehetjük, hogy felhívjuk a veszélyekre a figyelmet, és ajánlásokat, kéréseket fogalmazunk meg. Ezt teszem én is, amikor azt kérem, hogy az elmúlt 2 hét eddigi eredményeit őrizzük meg, sőt vigyük tovább és még komolyabban tartsuk be. Tehát, mindenki maradjon otthon, csak a legszükségesebb mértékben és a legszükségesebb ideig hagyja el az otthonát, de a 65 éven felüliek, lehetőleg egyáltalán ne menjenek ki az utcára! Mindenkinek van kertje, jó időben ott lehet levegőzni, ténykedni, nagyon kérek mindenkit, ne hivatkozzunk a bezártságra, és ne engedjük a gyerekeket felügyelet nélkül a faluban kerékpározni, más gyerekekkel találkozni, mert ez mind-mind potenciális fertőzési lehetőség! A hétvégén több gyerek is játszott, beszélgetett a Tubusnál, a Rendezvénytéren, az előírt 1,5-2 méteres távolságot sem mindig tartották be egymástól! Nagyon kérem a szülőket, ne engedjék ezt meg, hiszen az ilyen konkrét cél nélküli kijárás, csoportos találkozás a rendelettel ellentétes és 5000 Ft-tól – 500.000 Ft-ig büntethető!!!  A nagyvárosokban sok fertőzött lesz nagyon rövid idő alatt, de egy ilyen kis közösségben, mint a mienk, egy fertőzött a tünetmentes időszaka alatt, a kontakt kapcsolatai révén, a lakosok negyedét, akár felét is tovább tudja fertőzni, mire észrevesszük. Még egyszer nagyon kérek mindenkit, hogy sokkal komolyabban tartsuk meg a „Maradj otthon” szlogent, mert csak így van esélyünk arra, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, és lehetőleg ne veszítsünk el senkit sem!

Nagyon kérem azt is, hogy akinek hatósági karantént írtak elő, pontosan tartsa be az utasításokat, mellyel eddig nem is volt probléma, köszönet érte! Ugyanakkor, aki külföldről jött haza, de nem rendelték el számára a hatósági karantént, az önként tegye meg 14 napig, ezzel is megnyugtatva az itt élőket, tanúbizonyságot téve a mások iránti tiszteletről, felelősség vállalásról, biztosítva a nyugalmukat, biztonságukat! Akik ezt eddig is megtették, nekik nagyon köszönöm!

Minden monostori lakosnak biztosítunk 1 db száj, orr maszkot! A kiosztásra kerülő maszkot első használat előtt ki kell mosni, fertőtleníteni, vasalni, majd ezt minden használat után újra megtenni! A használatáról annyit, hogy úgy kell feltenni, hogy mind a száj és az orr is takarva legyen, használat alatt és után soha ne fogjuk meg a maszkot, levenni a fülnél levő pántot, zsinórt megfogva szabad csak, és azonnal fertőtlenítő mosásba tegyük, ne a szennyes ruha közzé!

Ha valakinek segítségre van szüksége, hívja a következő telefonszámokat:

 • Polgármesteri Hivatal            393-014
 • Családsegítő Szolgálat           393-368
 • Gondozási Központ               393-013
 • Orvosi rendelő                       393-508

Élelmiszer beszerzés esetén, a következő elérhetőségen kérhetik a helyi üzletektől a kiszállítást, nagy köszönet érte a kereskedőinknek, akik ezt lehetővé teszik:

 • Családi Csemege Monostorpályi Rákóczi utca 22. Tel.: 06-30-293-5775
 • EZ + AZ Csemege Monostorpályi Kossuth u. 76. Tel.: 06-30-380-7761
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Kossuth u. 42. Tel.: 06-30-960-5795
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Létai u. 38. Tel.: 06-30-589-3118
 • Pékség Monostorpályi Landler tér Tel.: 06-70-418-1554

Mindenki vigyázzon magára, és úgy érzem egyre jobban vigyáznunk kell az idősekre!

Jó egészséget kívánok, mindenkinek!

 

2020. március 28.

Tisztelt Polgárok!

A következő kérdés merült fel, melyre próbálok választ keresni és adni, tájékoztatni benneteket:

A Kormány 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelete az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről 4. §-a azt mondja,

 1. a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a  veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

Ezt március 11-én hirdették ki, azóta tisztázódott, hogy ebbe bele értik a gépkocsik forgalmiját is, tehát akinek lejár a műszaki az autóján, a veszélyhelyzet megszűnése után, még 15 napig akkor is érvényes lesz! Itt most nem akarok arra kitérni, hogy műszakilag esetleg magadra és másokra is veszélyes állapotban lehet az az autó, ami szerelőt, csak a műszaki vizsgán, vagy előtte lát!!!

Én azt javaslom, hogy a lejárat előtt 1 hónappal el kell kezdeni megpróbálni vizsgaidőpontot keresni és elvinni vizsgára az autókat! Miért? Gondoljatok bele, ez a veszélyhelyzet hónapokig el fog húzódni, ha addig nagyon sokan hagyják lejárni a forgalmit, majd lesz 2 hetük, hogy levizsgáztassák az autót, melyet fizikailag nem fognak tudni vállalni a vizsgabázisok, viszont a 2 hét eltelte után már valóban nincs tovább érvényes műszakija az autódnak!

A másik problémám, aminek próbálok utána járni és majd értesítelek benneteket, az a kötelező biztosítás, pontosabban annak érvényessége, az adott biztosítótok helytállási kötelezettsége, ha lejárt műszakival bíró autóval vagy részese egy balesetnek! Ez a helyzet még nincs megfelelő módon tisztázva, elvileg a veszélyhelyzet miatti intézkedések mindenkire vonatkozik, DE ha nincs egyértelmű állásfoglalás a biztosítóktól, nem lehetünk elég óvatosak!

Amint választ kapok a MABISZ-tól, közé teszem azt is!

Vigyázzatok magatokra! Jó egészséget kívánok, mindenkinek, és ne hagyjátok lejárni a forgalmit!

 

2020. március 27.

Tisztelt Polgárok! Kedves Monostoriak!

A mai napon megjelent a Magyar Közlönyben a 71/2020 (III.27.) kormány rendelet a kijárási korlátozásról!

Nagyon kérem a rendeletben külön nevesített 65 éven felüli korosztályt, NE a rendelet alapján cselekedjenek! Ugyanis a 6.§ így rendelkezik:

6. § (1) Saját és családja érdekében a  65. életévét betöltött személy az  élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

(2) Az  élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az  ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az (1) bekezdés szerinti személy tartózkodhat.

Ez alapján, akiket eddig arra kértünk, az időseket, hogy maradjanak otthon, most arra adunk nekik lehetőséget, hogy délelőtt menjenek a boltba, piacra, gyógyszertárba, drogériába, sőt mindenki más ebben az időben ezekre a helyekre nem mehet be!!! Megjegyzem, eddig sem volt megtiltva az időseknek, hogy elmenjenek a boltba, DE azt kértük tőlük, hogy ne menjenek, inkább kérjenek segítséget!

Drága idős korosztály, arra kérem Önöket, NE menjenek továbbra sem a boltba, gyógyszertárba, lehetőleg sehova! Maradjanak otthon!

Eddig is segítettünk, ha kérik ezután is megoldjuk a szükséges bevásárlást, gyógyszer kiváltást, csekk befizetést stb.

Mindenki vigyázzon magára, és úgy érzem most fokozottan vigyáznunk kell az idősekre! Legalább mi tegyük meg! Jó egészséget kívánok, mindenkinek!

 

2020. március 26.

Tisztelt Monostoriak, és Mindenki, aki ezt olvassa!

Szeretném megköszönni, hogy ilyen fegyelmezetten betartják, betartjátok a kéréseimet! Azt lehet érezni, mintha Monostorpályiban kijárási tilalom lenne, annyira csak azok vannak kint az utcán, akiknek valóban fontos, és csak addig, amíg szükséges! Többen kérdeztétek, hogy én miért nem rendelek el kijárási tilalmat? Azért, mert nincs rá jogom! Én is azt gondolom, hogy ez lenne egy járható út a vírus minél hamarabbi megfékezésére, de szerencsére Ti bölcsebbek vagytok sok döntéshozónál, és magatoktól is megteszitek azt, amit ilyenkor kell! Kijárási tilalmat, vagy korlátozást csak a kormány jogosult kihirdetni, más nem!

Lenne egy kérésem: a médiában folyamatosan megy az a „reklám” ahol egy ismert közéleti személy felhívja az idősek figyelmét, hogy maradjanak otthon, majd nyomatékosan felhívja a figyelmét mindenkinek, hogy forduljon az önkormányzathoz, mert annak KÖTELESSÉGE ellátni őket! Ez jogilag valóban így van, de azt gondolom, hogy ezt egyébként is megteszik az önkormányzatok, de így olyan üzenete van, mintha ki akarnának ez alól bújni, és fenyegetni kell őket, hogy tegyék a dolgukat! Nincs erre szükség, mi eddig is tettük a dolgunkat, azután is tesszük, bár mindenki legalább így tenné, aki illetékes! A kérésem a következő lenne, próbáljuk meg elsősorban a családon belül megoldani az idősek segítését, ellátását, pl. számlák, csekkek befizetését meg lehet oldani elektronikus utalással, ha a számla adatait beolvassa telefonba idős hozzátartozónk! A bevásárlást itt helyben kiszállítással megoldják a kereskedőink, csak telefonon le kell adni a rendelést! Próbáljunk kialakítani egy rendszert a családon belül, amit ameddig lehet, meg kell próbálni fenntartani, és ha nincs más megoldás akkor vegyük igénybe az önkormányzatokat! Miért kérem ezt? Gondoljatok bele, ha elér bennünket is a járvány és azok is elkezdenek megbetegedni, akik gondozzák, segítik, ellátják az időseket, külső, családi segítség nélkül összeomlik a rendszer, esetleg napokig nem lesz, aki segíteni tudjon. Akik részt vesznek ebben a munkában, ők sem vírusállók! Segítsük egymást ezzel is, hogy nem terheljük túl a rendszert, igyekezzünk egymást segítve tenni a dolgunkat, mint eddig is! Természetesen senki ne várjon egy percet sem, ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, hívja telefonon az illetékes önkormányzatot, jelezzen akár itt a Facebookon keresztül, bárhogy ahogyan meg tudja tenni!

A maszkokról kezd egy vita kialakulni azok után, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadta a tájékoztatóját, hogy ki viseljen maszkot. Ezek szerint az viseljen, aki beteg, vagy gyógyulóban van. Ezzel többeknek az a baja, jogosan, hogy tesztek hiányában, de még akkor is, honnan tudja valaki, hogy adott pillanatban lehet tünetmentes, de már fertőzött és ezáltal fertőző? Olyan tájékoztatást is kaptunk már, hogy ha 1-2 méternél közelebb vagyunk kénytelenek lenni másokhoz, akkor érdemes viselni. Én másban látom a problémát! Napok óta figyelem azokat, akik hordják a maszkot, és a következőt tapasztaltam. Mindenki igazgatja, lehúzza az állára, piszkálja, mert szúr, kényelmetlen, nehezebb venni benne a levegőt stb. azonban, és talán ez a lényeg, ha elfogadjuk azt a tényt, hogy a maszk tulajdonképpen egy szűrő, ami megakadályozná, de legalábbis csökkentené a tüdőnkbe bejutó vírusok számát, akkor azt nem lenne szabad elől a „szűrő” részénél fogdosni, igazgatni. A tájékoztató nem véletlenül írja, hogy a használt maszkot a fülnél levő zsinórt megfogva vegyük le. Ugyanis, ha a kezünkkel hozzáérünk a maszkhoz viselése közben, majd megdörzsöljük a szemünket, ezzel a maszk által felfogott fertőzést mi magunk visszük be a szervezetünkbe! Ehhez kapcsolódik a kézfertőtlenítők esete, melyek túlzott mértékű használata kiszáríthatja a bőrt, így a kórokozók könnyebben bejuthatnak a szervezetünkbe, és visszajutottunk a kézzel történő maszk igazgatáshoz! Minden védelem, akkor ér valamit, ha ésszel használjuk, tisztában vagyunk a használatával, hiányosságaival és veszélyeivel, hogy ne ringassuk magunkat hamis biztonságérzetbe. Aki mégis úgy érzi, hogy neki ez megnyugvást ad, hogy viseli a maszkot, tegye, csak az előbb leírt dolgokra figyeljen oda, azt kérem!

Még 1x köszönöm mindenkinek, aki betartja a szabályokat, és köszönöm minden segítőnek, támogatónak, aki aktívan teszi a dolgát a járvány kezelésében, megfékezésében!

Mindenki vigyázzon magára, jó egészséget kívánok!

 

2020. március 23.

Tisztelt Monostoriak!

A mai nap sem unatkoztunk, és még nincs vége!

1.Az épületek, a szállító gépjárművek fertőtlenítéséhez igyekszünk beszerezni ózongenerátorokat, mellyel vegyszermentesen megoldható, nem csak a mostani helyzetben, hanem bármikor a teljes fertőtlenítése a gépjárműveknek, az épületeknek és a benne lévő bútoroknak, eszközöknek, mindennek!

2.Igyekeztünk többször felhasználható, mosható, vasalható, egyszóval fertőtleníthető szájmaszkot keríteni! Ha megérkezik, minden monostorinak adunk 1-1 db-ot belőle, térítésmentesen! A szállítás lehet nem egyszerre fog történni, de a kiosztást azonnal megkezdjük, amint megérkeznek az első darabok.

3.Gyerekétkeztetés: Ha a héten a konyhai beszállítók által jelzett normalizálódás megtörténik, akkor március 30-án hétfőtől a Monostorpályiba járó bölcsődés, óvodás, iskolás gyerekeknek kiszállítjuk az ebédet az uzsonnával együtt! Ehhez szükségünk van a szülőktől egy Nyilatkozat kitöltésére, melyet mellékelek, illetve az osztályfőnököktől, óvodapedagógusoktól is megkaphatnak és nekik kell elektronikusan visszaküldeni, gyerekenként 1 db-ot kitöltve legkésőbb március 25-én, szerdáig! Valamint a személyes találkozások elkerülése miatt, kérem, hogy minden érintett a kerítésére helyezzen ki egy műanyag ládát, kosarat, amibe az egyszer használatos edényben kiszállított ebédet és uzsonnát bele tudják tenni a szállítók! Ne hagyják sokáig kint, mert „élelmes emberek” esetleg elvehetik belőle, ezért figyeljék a gépkocsit, ami szállítja, jelezni fog, és mielőbb menjenek ki érte!

Szeretném tudatni, hogy ezt addig tudjuk fenntartani, amíg lesz elég alapanyag, lesz aki elkészítse az ebédet és az uzsonnát, lesz gépjármű a kiszállításhoz, lesz hozzá személyzet! Amint valamelyik nem lesz, vagy lecsökken a kapacitása annyira, hogy csak a Gondozási központ bentlakóinak lesz elegendő, akkor csak részükre tudjuk biztosítani az étkezést, mert ők máshogy nem tudják megoldani! Azt gondolom, ez megérthető mindenki számára!

Nem győzzük elégszer mondani, kérni, hogy a 65-70 évnél idősebb lakosaink maradjanak otthon! A bevásárlást, gyógyszerek kiváltását bízzák rá fiatalabb családtagokra, szomszédra, barátra, ismerősre! Ha nincs ilyen, kérjenek segítséget az önkormányzattól a 06-52-393-014 telefonon, vagy a hivatal@monostorpalyi.hu címen! Bevásárlásnál vegyék igénybe a kereskedelmi üzletek házhoz szállítási szolgáltatását az alábbi elérhetőségeken:

 • Családi Csemege Monostorpályi Rákóczi utca 22. Tel.: 06-30-293-5775
 • EZ + AZ Csemege Monostorpályi Kossuth u. 76. Tel.: 06-30-380-7761
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Kossuth u. 42. Tel.: 06-30-960-5795
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Létai u. 38. Tel.: 06-30-589-3118
 • Pékség Monostorpályi Landler tér Tel.: 06-70-418-1554

Mindenki ilyen fegyelmezetten tegye a dolgát, mint eddig, és akkor kevesebb bajjal átvészelhetjük ezt a nehéz időszakot! Vigyázzatok magatokra, családotokra, az idősekre, mindenkinek jó egészséget kívánok!

 

2020. március 17.

Tisztelt Monostoriak!

Magyarország kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el!

Magyarország kormánya döntése értelmében, 2020. március 17-től, az alábbi intézkedések léptek életbe:

 • 15 órától másnap reggel 6 óráig csak a dolgozók lehetnek jelen a vendéglátó üzletekben. Magyarul délután, 3 óra után, bezárnak a vendégek előtt az éttermek, bárok, kocsmák, kávézók, és az összes többi vendéglátóhely.
 • A  70. életévüket betöltött személyeket a kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el, az otthoni karanténba vonuló idősek ellátásáról, ha nincs módja másképp, kérése esetén a települési önkormányzat gondoskodik.
 • Zárt helyen és nem zárt helyen is betiltják a zenés, táncos rendezvényeket.
 • Egyéb rendezvényeket sem lehet megtartani. Kivételt képeznek a vallási közösség szertartási, továbbá a polgári házasságkötés és a temetés.
 • Sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött lehet rendezni.
 • Színházak, mozik, múzeumok, közgyűjtemények, közösségi színterek, közművelődési intézmények (könyvtárak) mind bezárnak.
 • Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a  gyógyszertár, a  gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az  üzemanyag-töltőállomás
  és a  dohánybolt kivételével, bezárnak a boltok délután 3-tól másnap reggel 6-ig.
 • A fenti szabályokat megsértőket legkevesebb ötezer, maximum fél millió forintra bírságolhatják.
 • A szabályok ellenőrzése a rendőrség feladata. A rendőrség kényszerítő intézkedéseket is alkalmazhat.
 • A kiállított okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik, az ügyfélszolgálatokon nem lehet azokat átvenni.

Arra kérem a 70 évnél idősebb lakosainkat, hogy maradjanak otthon! A bevásárlást, gyógyszerek kiváltását bízzák rá fiatalabb családtagokra, szomszédra, barátra, ismerősre! Ha nincs ilyen, kérjenek segítséget az önkormányzattól a 06-52-393-014 telefonon, vagy a hivatal@monostorpalyi.hu címen! Bevásárlásnál vegyék igénybe a kereskedelmi üzletek házhoz szállítási szolgáltatását az alábbi elérhetőségeken:

 • Családi Csemege Monostorpályi Rákóczi utca 22. Tel.: 06-30-293-5775
 • EZ + AZ Csemege Monostorpályi Kossuth u. 76. Tel.: 06-30-380-7761
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Kossuth u. 42. Tel.: 06-30-960-5795
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Létai u. 38. Tel.: 06-30-589-3118
 • Pékség Monostorpályi Landler tér Tel.: 06-70-418-1554

Arra kérem azokat, akik bármilyen pénzbeli támogatásra jogosultak az önkormányzattól, hogy a személyes találkozásokat kerülendő, adják meg a saját bankszámla számukat, ahová a pénzt utalni fogjuk! Akinek nincs saját bankszámlája, az kérheti valamelyik családtagjáéra is, de ebben az esetben saját kézzel írt felhatalmazást kell készíteni, az önkormányzat javára, két tanúval hitelesítve, hogy a megadott számlára teljesítsük a kifizetést! A felhatalmazásokat a hivatalnál kihelyezett urnába kell bedobni, melyből, a fertőzés elkerülése miatt, 4 nappal később tudjuk kivenni! Ezt az időt mindenki számítsa hozzá az ügyintézéshez! Minden más papíralapú beadványt is ebbe az urnába kérünk elhelyezni, de a biztonság és az ügyintézés gyorsítása érdekében használják az elektronikus csatornákat, ahol csak lehet! Az élelmiszer üzletek többségénél van mód bankkártyával fizetni, illetve az Egészségházban levő pénzkiadó-automatából a nap 24 órájában pénzt felvenni!

Kérem, hogy továbbra is csak hiteles forrásból vegyük az információkat, ezért okos telefonjaikra töltsék le a Monostorpályi applikációt, segítsék ebben az időseket, rokonokat, szomszédokat, mert azon keresztül, valamint a www.monostorpalyi.hu honlapon, illetve a www.facebook.com/egyesulet.most.9 oldalakon fogjuk a bennünket közvetlenül érintő híreket, információkat, teendőket megosztani, a lakosságot tájékoztatni!

A Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás átmenetileg szünetel, de elektronikus úton a hivatal@monostorpalyi.hu e-mail címre küldött megkereséseket, valamint a kihelyezett urnába bedobott papíralapú beadványokat, 4 nap egészségügyi várakozás után, feldolgozzuk, és a szükséges intézkedéseket megtesszük!

Remélem, minden komolyabb következmény nélkül átvészeljük a járvány időszakát, de nem szabad abba ringatni magunkat, hogy bennünket elkerül a fertőzés! A minél alaposabb, és pontosabb felkészülés és odafigyelés nagyban segíthet bennünket a komolyabb problémák elkerülésében!

Ezért kérek ismételten mindenkit, hogy egymást segítve, támogatva igyekezzünk megoldani az előttünk álló hetek, hónapok kihívásait! Mindenkinek jó egészséget, kitartást és odafigyelést kívánok!

Monostorpályiban jelenlegi tudomásunk szerint fertőzött nincs, hatósági karanténban 2 fő van egy lakcímen! Rájuk az ismertetett szabályok az irányadók!

Monostorpályi, 2020. március 17.                

 

2020. március 16.

Tisztelt Monostoriak!

Magyarország kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el!

Az iskola, óvoda, bölcsőde bezárásra került!

Idős honfitársaink további védelme érdekében a következőkre kérem Önöket!

Segítsük, támogassuk őket abban, hogy minél kevesebb személlyel keljen ebben az időszakban érintkezniük, a szükséges gyógyszer kiváltást, bevásárlást tegyük meg számukra!

Azt kérem ismételten mindenkitől, csak a legszükségesebb esetben hagyják el az otthonaikat, és csak azok, akiknek munkába kell menni, orvoshoz, patikába, élelmiszert vásárolni, lehetőleg családonként 1 fő!

Még mindig vannak olyanok, akik nem veszik elég komolyan a helyzetet! Gondoljanak bele, hogy mennyi emberrel találkoznak az egészségügyben, a kereskedelemben dolgozók, és még sorolhatnánk ki mindenki! Az ő védelmüket is szolgálja, ha mindenki kellő körültekintéssel viselkedik a következő időszakban, illetve a velük való találkozáskor. Ezért szükséges a minimálisra csökkenteni azok számát, akik a boltba, gyógyszertárba, orvosi rendelőbe stb. mennek.

A 65 éven felüliek esetében, ha nincs senki, aki segítse a bevásárlást, vegyék igénybe a házhoz szállítás lehetőségét. A helyi élelmiszerboltok vállalták, hogy részükre megszervezik a rendelésben leadott alapvető élelmiszerek kiszállítását! Ezúton is nagyon szépen köszönöm a megértésüket és a pozitív, támogató segítségüket! Az alábbi üzletek vállalják a kiszállítást:

 • Családi Csemege Monostorpályi Rákóczi utca 22. Telefon: 06-30-293-5775
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Kossuth utca 42. Telefon: 06-30-960-5795
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Létai utca 38. Telefon 06-30-589-3118
 • Pékség Monostorpályi Landler tér Telefon: 06-70-418-1554, peksegmonostor@gmail.com

Kérem, az időseket, aki igénybe kívánja venni ezt venni, az ne a nagy bevásárlást akarja így megoldani, ez most nem az a lehetőség! Csak a szükséges, néhány napra elegendő mennyiséget rendeljék! A rendelések átadásánál - átvételénél fokozott elővigyázatosságot kérek mindenkitől fertőzés, esetleges továbbadás elkerülése miatt! Kérem, fogadják meg háziorvosunk, Dr Varga Zoltán Doktor Úr kéréseit, tanácsait, melyet az alábbiakban teszem közé:

Tisztelt Lakosság, Kedves Betegeink!
Az országosan elrendelt vészhelyzetre illetve a járvány várható rohamos terjedésére való tekintettel az alábbiakról tájékoztatom Önöket:
•lehetőség van a szokásos receptigényléseiket leadni. Hangsúlyozottan felhívom a figyelmüket, hogy írásban igénylést csak az eddig rendszeresen szedett és általunk eddig is felírt receptekre lehet leadni, ezen kívül rendszeres szakorvosi kontrollra történő beutalók is kérhetők.

• Az eddigi, az utóbbi időben fellazult gyakorlatot szigorítjuk: aznapra nem vállalunk receptek felírását, azokat csak másnap ill. a következő munkanapokon vehetik át.

• Fentiek mellett természetesen megvan a lehetőség a telefonon történő receptrendelésre is, ahogyan eddig. Telefonon kizárólag a 06-52-393-508 telefonszámon kérhetnek szokásos recepteket.

• Rendelőnk része az egységes egészségügyi elektronikus térnek (EESZT). Lehetőség van e-recept igénylésére: kérésükre a receptek kérelmének leadása után anélkül is kiválthatók a gyógyszertárban, hogy receptet vinnének. Ezt e-receptnek hívják, már sokan alkalmazzák. A gyógyszerek kiváltásához kizárólag az Önök személyi igazolványa szükséges a gyógyszertárban. Az esetek szinte mindegyikében a papíralapú recept elkészítése mellett egyébként is elküldjük az EESZT elektronikus „felhőjébe” az Önök receptjét, de kérem, ha ezt igénylik, ezt egyelőre jelezzék felénk írásban (e-mail) a receptigényléskor, vagy telefonon.

Lejárt szakorvosi javaslatokat háziorvos saját hatáskörben 3 hónappal meghosszabbíthatja, hogy ne kelljen a szakellátást új javaslatok kiadása miatt felkeresni.

 • a közgyógyellátásra való jogosultság a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad;
 • a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani;
 • március 13-ától bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit;
 • a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereit elektronikus vényen lehet rendelni;
 • az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

A jelenlegi fertőzésveszélyes helyzetben a legfontosabb, hogy drasztikusan csökkentsük az orvos beteg-találkozásokat

• Kérem, figyeljék a felhívásainkat a következő időszakban, esetleges további korlátozó intézkedések bevezetése valószínű.

• Hangsúlyozottan kérem, hogy a következő időszakban semmiféle halasztható ügyben ne jelenjenek meg a rendelőben. Halasszák el nem sürgős tervezett műtéteiket, beavatkozásaikat, ne menjenek zsúfolt közösségi terekbe.

Kérem, fentiek szíves tudomásulvételét!

                                                                                                          Dr Varga Zoltán

Kérem, továbbra is, hogy csak hiteles forrásból vegyük az információkat, ezért okos telefonjaikra töltsék le a Monostorpályi applikációt, segítsék ebben az időseket, rokonokat, szomszédokat, mert azon keresztül, valamint a www.monostorpalyi.hu honlapon, illetve a www.facebook.com/egyesulet.most.9 oldalakon fogjuk a bennünket közvetlenül érintő híreket, információkat, teendőket megosztani, a lakosságot tájékoztatni!

 

2020. március 14.

Tisztelt Monostoriak!

Magyarország kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el!

Magyarország kormánya döntése értelmében, 2020. március 16-tól, hétfőtől az iskolák zárva lesznek!

Monostorpályiban a bölcsőde és az óvoda 2020. március 16-án hétfőn még fogad gyerekeket, hogy a szülők a munkahelyükön, családjukban meg tudják szervezni a felügyeletet a gyerekek számára, de március 17-től /kedd/, bizonytalan ideig, a Monostorpályi Óvoda-Bölcsőde is zárva lesz, gyerekeket nem fogadunk!

Miért szükséges ez?

Most még a megelőzés fázisa van! Ha most körültekintőek és alaposak vagyunk, a későbbi fertőzéseket nagyobb eséllyel tudjuk megelőzni, elkerülni! Azonban ehhez szükséges, hogy az utasításokat pontosan betartsuk és betartassuk!

Arra kérem a szülőket, hogy mind az iskola, mind az óvoda-bölcsőde bezárásnak haszna és értelme legyen, igyekezzen mindenki megoldani, hogy

 • mind ő maga, mind a gyermekek a következő hetekben otthon legyenek, mint egy önkéntes „karanténban”!
 • Ne engedjük a gyerekeket „bandázni”, közös programokra más gyerekekkel!
 • Ne gyűjtsük össze őket egy helyre, hogy majd ott vigyáznak rá a többivel együtt!
 • Jelenleg nincs tudomásunk Monostorpályiban fertőzött személyről!

Az, hogy ez meddig marad így nem tudjuk, csak bizakodhatunk, hogy minél tovább! A mostani intézkedések azt a célt szolgálják, hogy ha valakinél meg is jelenik a fertőzés, minél kevesebb személlyel tudjon találkozni, hogy minél kevesebb gyereket, felnőttet tudjon megfertőzni! Sajnos a lappangási idő elég hosszú, 2 hét, mely idő alatt tünetmentesen, de már fertőzöttként újabb személyeket tud az illető megfertőzni! Ezért van szükség arra, hogy most legalább 2 hétig lehetőleg mindenki maradjon otthon, ne találkozzon veszélyes távolságban, helyzetekben senkivel sem!

Családonként lehetőleg 1 személy menjen bevásárolni, a többiek maradjanak otthon!

A szükséges minimálisra kell most csökkenteni a személyes találkozásokat, kapcsolatokat másokkal! Ügyintézéshez igénybe kell venni a telefont, az elektronikus lehetőségeket /e-mail, honlap, applikáció, stb/, ezért van az ügyfélfogadás is szüneteltetve a hivatalokban, a közmű és egyéb szolgáltatóknál!

A mostani tudásunk szerint a vírus a fiatal generációknál okoz kevesebb problémát, de az idősek fokozott veszélynek vannak kitéve! Ezért azt kérem, rájuk fokozottan figyeljünk, és most az ő érdekükben is történnek az adott intézkedések. Tudom, sokan úgy gondolják megoldani az iskola, óvoda és a bölcsőde bezárásából adódó gyerekfelügyeletet, hogy a nagyszülőkre bízza a gyereket! Kérem, ne tegyék! Most mindenkinek a saját, a gyereke, valamint az idősek egészségét, biztonságát kell szem előtt tartani, nem a praktikus, és anyagilag „olcsóbb” megoldásokat kell keresni és választani, hanem a célszerűt! Ez most az, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon, ha a munkáját meg tudja oldani távmunkában, otthon végezve, akkor most ezt kell előtérbe helyezni, vagy szabadságra illetve szükség esetén táppénzre kell menni!

Csak a legszükségesebb esetekben kelljen másokkal fizikailag találkozni, érintkezni, a megfertőződés és az esetleges tovább fertőzés elkerülése miatt!

Kérem, hogy csak hiteles forrásból vegyük az információkat, ezért okos telefonjaikra töltsék le a Monostorpályi applikációt, segítsék ebben az időseket, rokonokat, szomszédokat, mert azon keresztül, valamint a www.monostorpalyi.hu honlapon, illetve a www.facebook.com/egyesulet.most.9 oldalakon fogjuk a bennünket közvetlenül érintő híreket, információkat, teendőket megosztani, a lakosságot tájékoztatni!

A Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás átmenetileg szünetel, de elektronikus úton a hivatal@monostorpalyi.hu e-mail címre küldött megkereséseket feldolgozzuk, és a szükséges intézkedéseket megtesszük!

Remélem, minden komolyabb következmény nélkül átvészeljük a járvány időszakát, de nem szabad abba ringatni magunkat, hogy bennünket elkerül a fertőzés! A minél alaposabb, és pontosabb felkészülés és odafigyelés nagyban segíthet bennünket a komolyabb problémák elkerülésében!

Aggódni, félni lehet, sőt kell is jelen helyzetben, mert ez óvatossá, körültekintőbbé tesz bennünket, de nem kell pánikolni, arra nincs ok és szükség sem! Mindenki tegye a dolgát, fogadja el az utasításokat, melyek be nem tartása a kihirdetett Veszélyhelyzet miatt könnyen bűncselekmény lehet, mely elbírálása és büntetése szigorúbb lesz, mint nem veszélyhelyzet esetén!

Ezért kérek ismételten mindenkit, hogy egymást segítve, támogatva igyekezzünk megoldani az előttünk álló hetek, hónapok kihívásait!

Mindenkinek jó egészséget, kitartást és odafigyelést kívánok!

 

2020. március 13.

Tisztelt Monostoriak!

Magyarország kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében veszélyhelyzetet rendelt el, mely során a következő intézkedések teendők:

Az Olasz Köztársaság, a Kínai Népköztársaság, a Koreai Köztársaság és az Iráni Iszlám Köztársaság területéről érkező magyar állampolgárok:

a) a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek,

b) akiknél az egészségügyi vizsgálat COVID-19 fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre,

c) akiknél az  egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, kötelesek 14  napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön otthoni járványügyi megfigyelésnek magukat alávetni (a továbbiakban: hatósági házi karantén), azzal, hogy

ca) a kijelölt járványügyi hatóság e személyeket nyilvántartásba veszi,

cb) a  hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását az  általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv (a továbbiakban: rendőrség) ellenőrzi,

d) akiknél az  egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel,

da) a hatóság előírásainak megfelelően elhagyják Magyarország területét, vagy

db) a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre.

A c) és d)  pontja szerint a  hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás, szükség esetén, a települési önkormányzat feladata.

 • a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a  veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek,
 • a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása tilos,
 • az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az  intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el,
 • zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e  korlátozás érvényesítése a  rendező, valamint a  helyiség üzemeltetőjének a felelőssége,
 • a Külföldi Nyelvtanulási Program felfüggesztésre kerül,
 • a külföldre irányuló iskolai kirándulás tilos, a  már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

Kérem, hogy a szabályokat fokozottan tartsuk be, azok megszegői bűncselekményt követnek el, súlyos büntetésre számíthatnak!

De ne csak ezért, hanem magunk és mások egészségének megóvása miatt is kövessük az utasításokat!

Kérem, hogy csak hiteles forrásból vegyük az információkat, ezért okos telefonjaikra töltsék le a Monostorpályi applikációt, segítsék ebben az időseket, rokonokat, szomszédokat, mert azon keresztül a www.monostorpalyi.hu honlapon, valamint a www.facebook.com/egyesulet.most.9 oldalakon fogjuk a bennünket közvetlenül érintő híreket, információkat, teendőket megosztani, a lakosságot tájékoztatni!

A Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás átmenetileg szünetel, de elektronikus úton a hivatal@monostorpalyi.hu e-mail címre küldött megkereséseket feldolgozzuk, és a szükséges intézkedéseket megtesszük!

Remélem, minden komolyabb következmény nélkül átvészeljük a járvány időszakát, de nem szabad abba ringatni magunkat, hogy bennünket elkerül a fertőzés! Azonban a minél alaposabb, és pontosabb felkészülés és odafigyelés nagyban segíthet bennünket a komolyabb problémák elkerülésében!

Erre kérek ismételten mindenkit, hogy egymást segítve, támogatva igyekezzünk megoldani az előttünk álló hetek, hónapok kihívásait!

Mindenkinek jó egészséget, kitartást és odafigyelést kívánok!

 

2019. szeptember 10.

Régen írtam már ide, de ez részben szándékos is volt, meg időben is nehezen tudtam összehozni!

A tegnapi nap felszállt a füst, meg vannak a képviselő és a polgármester jelöltek, valamint megtörtént a sorsolás is, hogy milyen sorrendben kerülnek fel a jelöltek a szavazó listákra.

A polgármesteri szavazólapon ketten leszünk, ahol 1 nevet kell x, vagy + jellel jelölni, a képviselőin 19 név fog szerepelni, ahol maximum 6 nevet lehet ugyanúgy x, vagy + jellel jelölni. Sokszor felmerül kérdésként, hogy akkor mindenképpen 6 nevet kell megjelölni? A válasz egyértelműen NEM! Maximum 6 nevet lehet, de akinek csak 1, vagy 2, vagy 3, vagy 4, vagy 5 személy szimpatikus, akkor csak azokat kell jelölni! Tehát akár 1 nevet is lehet választani, nem szükséges 6-ot!

A többi településen is megtörténtek a jelölt állítások, amiből máris több dolog látszik. A képviselői helyekért a legtöbb településen a szokásos létszám indul. Nálunk például a 6 képviselői helyért 19-en indultak, ami megfelel a szokásoknak, hiszen más választáson is 20 fő körüli volt a létszám. A polgármesteri székért általában 2-4 jelölt szokott indulni, ez nálunk is így van. Azonban most több olyan település is van, ahol a jelenlegi polgármesternek nincs kihívója! Beszélgettem velük, és mindenki elmondta, hogy náluk szerinte miért nincs ellenjelölt! Több, különböző dolgot hoztak fel, ami természetes, hiszen nem egyformák a települések, de volt egy közös bennük, amit mindannyian megemlítettek: ma közel sem vonzó polgármesternek lenni! Akik benne vagyunk és vállaltuk , vállaljuk továbbra is, kell egy olyan elhivatottság, a településünkért és az ott élőkért érzett szeretet, tisztelet, odaadás, amivel el lehet viselni a sokszor megalázó helyzeteket, akár a saját lakosainktól, akár az országgyűlési képviselőktől, vagy a minisztériumoktól. Volt nem régen egy érdekes esetem, amikor egy beszélgetés alkalmával az illető azt mondta, hogy polgármesterként biztosan keresek nettó 800.000.- 1 millió Ft. körül? Amikor elmondtam, hogy nettó 364.000.- Ft-ot kapok, nem akarta elhinni! Ha azt is hozzá tettem, hogy most azon gondolkozik a kormány, hogy a polgármestereket anyagi felelősséggel akarja terhelni a költségvetéssel kapcsolatosan, akkor azt mondta, hogy bolond, aki ezt így ilyen feltételekkel elvállalja és csinálja!

Természetesen nem gondolom, hogy ez így lenne, de valóban nem irigylésre méltó a helyzete ma Magyarországon egy kistelepülés polgármesterének lenni! Én azt mondom, minden tiszteletem azoké, akik ezt a tisztséget vállalják, illetve most jelöltként megpróbálják. Gondolom, mindannyian átgondolták, milyen felelősséggel, mennyi munkával jár, amit mind fizikailag, mind szellemileg, pszichikailag bírni kell!

A nyáron újabb pályázatokat írtak ki a Magyar Falu programban, amelyeket szinte mindet beadtunk, vagy folyamatban van. Volt lehetőség pályázni bölcsődére, melyet meg is tettünk, /120 millió Ft/hiszen örvendetesen nőtt a gyereklétszámunk, és igény van újabb bölcsődei férőhelyekre. Jelenleg több mint 100 bölcsődés és óvodás jár hozzánk. Ez magával hozza, hogy az óvoda udvarát is fel kell újítani, új játékok és egy kis tereprendezés is járna ezzel. /5 millió Ft/ A betonos részt is megújítanánk, kapna egy öntöttkavicsos gumialjzatot, egy vízáteresztő sport burkolattal, ezáltal létrehozva egy multifunkciós sportpályát! Az óvoda régi sárga külsejét is egységesítenénk fehérre, és szürke lábazatra, valamint a tetőn is lecserélésre kerülne a Kossuth utca felőli fedés, és új lemezfedést kapna, mint a tető udvar felőli része. A lapos tetőre napelemeket tennénk, ezzel is csökkentve az óvoda áram számláját. /12 millió Ft/

A Közterületi eszközfejlesztési pályázatban beadásra került egy 50Le-s kistraktor, gyepgumi készlettel, egytengelyes pótkocsival, gyűjtőtartályos fűnyíróval, gyepszellőztetővel, sószóróval, raklap villa és egy 4m-es teleszkópos motoros ágvágó. /15 millió Ft/

A temetőnél parkolót alakítanánk ki, erre is beadtuk a pályázatot /5 millió Ft/, valamint a Hajnal utca útalapjára is elkészült a terv, és benyújtottuk a pályázatot. /30 millió Ft/

Orvosi eszközökre pályáztunk 3 millió Ft értékben, és már ezt meg is nyertük a háziorvosunk a védőnőnk, és a fogorvosunk számára.

A Polgármesteri Hivatal udvarán parkolót alakítanánk ki, napelemes fedéssel, elektromos autó töltési lehetőséggel, valamint a külső, irattári épületet is felújítanánk, illetve a hivatal belsejében is burkolatcsere, felújítás történne. /50 millió Ft/

A Belügyminisztérium és az MLSZ közös pályázatán, ha támogatást kapunk, akkor egy 20mx40m műfüves sportpályát építhetünk. Várjuk még a kondiparkos pályázat kiírását is, melyet az iskolánál tervezünk megvalósítani.

A kerékpárút mellett az óvodai játékokból egy játszóteret alakítunk ki, illetve már látható a majdani rendezvény, és vásár tér kialakulása, ahol vásárokat, piacot, rendezvényeket lehet majd szervezni.

Ezek vannak most folyamatban, illetve még a TOP pályázatok közül az ipari park és az energetikai pályázatok vannak kivitelezési előkészítés alatt!

Múlt héten hétfőn a Belügyminisztériumban voltam, ahol a kormány által fejleszteni kívánt 50 település polgármesterével együtt hallgattuk meg az elképzeléseket Pintér Sándor belügyminiszter úrtól, majd miniszter úrral sikerült négyszemközt beszélnem több dologról is. Azért is jó, hogy belekerültünk ebbe az 50 település közé, mert így a helyi kis és közép vállalkozásoknak, lehetősége lesz november 1. után, visszatérítendő és vissza nem térítendő 10 millió Ft-ra pályázni, amivel fejlesztheti a vállalkozását és újabb munkavállalókat tud alkalmazni.

Folyt.köv.

 

2019.05.16.

Egy hónapja írtam ide utoljára, de nem azért mert ne lett volna mit, csak annyira közel van az EP választás és mindenkit az érdekel, hogy nem szerettem volna senkit sem befolyásolni! Most mégis azt gondoltam, hogy tájékoztatnom kell mindenkit, hogy mi történik körülöttünk. Az őszi önkormányzati választás előszele már érződik Monostorpályiban is. Megy a helyezkedés, a találgatás ki indul polgármesternek? Hivatalosan még senki sem jelezte rajtam kívül az indulási szándékát, de természetesen már van, és még addig lesz is jelölt. Biztosan lesz aki meglepődik egyik másik jelöltön, de azt mondják a hála nem politikai kategória, ezt el kell tudni fogadnunk! Az LGT együttes Ugye mi jó barátok vagyunk? című dalának a refrénje nagyon ide passzol, mely így szól „Az első pofon a legnagyobb! A többit lassan megszokod!” Én már túl vagyok régen az első pofonon, és talán már meg is szoktam, de ettől még nem esik jól, ha csalódni kell valakiben, mert pl. hátba szúr! Remélem, hamarosan színt vall mindenki, akinek kell!

Az elmúlt kb. 1,5 évben az óvoda és konyha 3db pályázatával kapcsolatban sok problémával szembesültünk, melyek, biztosan "véletlen" most a választás előtt kezdenek kicsúcsosodni. Mint azt lehet már sokan olvasták az interneten, vagy újságban visszafizettették velünk az óvoda I. ütemére kapott 26.460.958.- Ft-ját, melyet a Kincstár május 7-én kedden leinkasszált a számlánkról. Ide be illesztem, amit az egyik internetes hírportál újságírója írt, mert elég jól összefoglalta a lényeget. A neten egy rövidebb változat jelent meg, ez a teljes! Előre bocsájtom, nem is akarom tagadni, hogy mi is hibáztunk a pályázatoknál, de nem olyan súlyút, amiért ekkora visszafizetéseket kellett kiróni ránk. Adminisztratív hibák voltak, melyeket kezelni lehetett volna a minisztériumnak, ha akarták volna! Arról, hogy miért lehet az, hogy sem kezelni nem akarták a problémákat, sem támogatást nem adtak eddig a visszafizetéshez, van egy lehetséges magyarázat. Jó olvasást kívánok hozzá!

"Már két és fél éve, hogy működik Monostorpályiban az óvoda új épületszárnya. 2016 októberében még Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár is leutazott Budapestről, hogy a Hajdu-Bihar megyei településen rendezett megnyitó ünnepségen emlékeztesse a hallgatóságot, hogy a kormány mennyire szívén viseli a gyerekek jövőjét. Az állam valóban támogatta 26.460.958.- forinttal az Egységes Óvoda-Bölcsőde nevű intézmény kibővítésének első ütemét. Az összeg ugyan nem fedezte teljes egészében a munkálatokat, az önkormányzatnak is be kellett szállnia 15 millióval, de végül sikerült összeépíteni az addig különálló óvodát a konyha épületével. Az összeépítés során jelentősen bővült az intézmény alapterülete, új szárnyban csoportszobát, vezetői szobát, szülői fogadót és orvosi helyiséget alakítottak ki.
A Pénzügyminisztérium a múlt héten mégis visszavette az állami hozzájárulást: kedden inkasszózták a teljes, 26.460.958.- forintos támogatást.
Szabó József, Monostorpályi polgármestere a 24.hu-nak azt mondta:
Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy azt gondoltuk, spórolunk a költségvetésnek legalább 50 millió forintot, hogy ne kelljen új bölcsődét is építeni. Nem kellett volna.
A polgármester szerint ugyanis a támogatásmegvonás oka az volt, hogy a óvodai kapacitásbővítésre kapott pénzből megépített új csoportszobában nem az óvodás, hanem a bölcsődés korú gyerekek kaptak helyet. Az építkezés után átszervezték az intézményt, a régi épületből kikerült például a vezetői szoba is, ezért azt gondolták, hogy a megüresedett helyeken a régi épületben oldják meg a pályázatban előírt óvodai kapacitásbővítést, az új részlegben pedig bölcsődei csoportszobát hoznak létre.
Az évekig húzódó beruházás ideje alatt kormányzati szinten merült fel, hogy a településeknek - amennyiben igény van rá - meg kell oldani a bölcsődei ellátást is. Helyhiány miatt korábban csak egyetlen integrált óvodai-bölcsődei csoportot működtettek, ahol csak öt gyermeket tudtak elhelyezni.
Az önálló bölcsis csoport azonban nem felelt meg a pályázati ellenőröknek. A monostorpályiak azzal is próbálkoztak, hogy ha muszáj, ismét átrendezik a csoportokat, és óvodásokat tesznek az új terembe, de ez sem hatott, végül eldöntötték, visszakérik a pénzt.
Nem loptuk el a pénzt, arra költöttük, amiről a terv szólt, mégsem lehetett tárgyalni a vitás pontokról, pedig orvosolhatóak lennének, jelentette ki a polgármester, aki azt is elmondta, hogy az intézmény fejlesztésének időközben lezajlott következő két ütemével sem volt nagyobb szerencséjük.
A második ütemben a konyha felújítása, új gépekkel való felszerelése volt a pályázat tárgya. 37 milliós átépítés befejezése azonban félévet csúszott. Szabó József szerint nem találtak vállalkozót a villámhárító felszerelésére, ezért csak tavaly őszre sikerült megszerezni a használatba vételi engedélyt. A megcsúszott befejezésről és annak okairól menetközben tájékoztatták a minisztériumi ügyintézőt, aki meg is nyugtatta őket, hogy ez nem jelent majd problémát. Most azonban ezt a támogatási pénzt is visszakérik a késés miatt.
A hármas ütemben a régi óvodaépület belső átalakítására, tornaszoba-építésre és ebédlő bővítésre pályáztak. A minisztérium által jóváhagyott szerződésből végül kimaradt az ebédlő, így ennek megfelelően az óvoda belső átalakítására és felújítására, valamint a tornaszobára költötték a pénzt. Az ellenőrök viszont azt kifogásolták, hogy az eredeti pályázat szerint az ebédlőt is meg kellett volna építeni, ezért itt újabb közel 26 millió forintos inkasszó lebeg az önkormányzat fölött. A beruházásra 80 millió forintot kapott az önkormányzat, melyet 25 millióval egészített ki. Így összességében a 3 pályázatra kapott támogatás 143.460.958.- forint, melyhez az önkormányzat több mint 40 millió forintot tett, és most visszakérnek kb. 90 millió forintot.
A polgármester szerint már a 26,5 milliós megvonás is gondokat okozhat Monostorpályinak, hiszen az éves működési keret mintegy tizedét teszi ki az összeg, de ha a Pénzügyminisztériumban úgy döntenek, hogy a másik két pályázat támogatásait is az önkormányzatra terhelik, nagyon nehéz helyzetbe sodorják a települést.
Mi komolyan vettük a kormány programot, a családok segítésére, támogatására, a szülők, az édesanyák, minél hamarabbi újbóli munkába állásának elősegítését! Jó lenne, ha mások is komolyan vennék! Van remény arra, hogy a kormány kisegítsen bennünket, hiszen más település is hasonlóan járt, és oda rendkívüli támogatás keretében a szükséges forrást biztosították a visszafizetéshez. „

Azt meg a Sargentini jelentés óta tudjuk, hogy kettős mércét csak Brüsszel alkalmaz!

Lehet-e köze ennek az egésznek  ahhoz, hogy polgármesterként az OPSZ-szel szemben komoly kritikáknak adtam hangot?

Szeretné azt hinni, hogy nem, de kaptam olyan információt, hogy valahol, valakinek nagyon szúrja a szemét, amiért jeleztem a problémákat a polgárőrséggel kapcsolatban. Vannak, akik ezt az akkori hajdú-bihari elnök melletti kiállásnak veszik, és ezért büntetnek engem és a települést azzal, hogy a visszafizetésekhez nekünk nem adtak eddig egy forintot sem, míg más település 100%-ban kapott hasonló visszafizetéshez támogatást. Ha ez igaz, az komoly aggályokat vet fel a szólásszabadság és a demokrácia hazai megítélése és állapota kapcsán!

Ehhez csak annyit tennék még hozzá, hogy kb. 2 évvel ezelőtt volt egy minisztériumi konferencia, ahol az előadókkal beszélve, már akkor azt mondták, hogy ők biztosak abban, hogy ezeket a pénzeket tőlünk is és más önkormányzatoktól is vissza fogják venni, mert az Uniós visszafizetéseket /Metró ügy, Élios ügy stb./ teljesíteni kell. A legkönnyebben pedig az önkormányzatoktól lehet pénzhez jutni, mert a Kincstár, amint utasítást kap rá, azonnal megkezdi az önkormányzati számlák inkasszálását! Sajnos igazuk lett! 

Hangsúlyozni szeretném, hogy - bár ilyenkor megindulnak a pletykák a találgatások, a választáshoz közeledve különösen, - nem loptunk el egy forintot sem! Minden megvalósult, aminek meg kellett épülnie, sőt plusz forrásokat tettünk hozzá, igyekeztünk többet és jobbat kihozni abból, amit a pályázaton nyertünk, miközben megspóroltunk az államnak legalább 50-70 millió forintot, egy bölcsőde árát! Természetesen, ami a kivitelezésből esetlegesen kimaradt, pl. radiátor szelep, rács stb. azt kifogás nélkül visszafizetjük!

Más: május 13-án volt a szennyvíz beruházás II. ütemének munkaterület átadása. A kivitelező a nyári hónapokra időzíti a kivitelezési munkálatokat, és reméli, hogy legkésőbb november 30-ig be is fejezi! Ha ez elkészül, a környékben szinte egyedüliként, Monostorpályi belterülete lesz 100%-ban csatornával ellátva!

 

2019.04.13.

Az elmúlt 2 hét elég érdekesen telt. Többen kérték a véleményemet a májusi Eu választásról, adjak nekik tanácsot kire szavazzanak stb. Nagyon nehéz kérés, mert az őszinteség sokszor nem kifizetődő, de én nem szeretek csak azért kedveskedni, mert mi lesz, ha nem tetszik másoknak az amit mondok. Polgármesterként pedig nem csak magamra és a családomra kell gondolnom, hanem a településünkre is, az itt élőkre, a jövőnkre, a fejlődésünkre! Ugyanakkor azt is vallom, hogy csak akkor lehet fejlődni, ha öszinték vagyunk és a problémákat megbeszélve igyekszünk jobbá tenni és jobbá változtatni a dolgainkat! Sajnos ma Magyarországon jobb, ha egy polgármester befogja a száját, különben megnézheti milyen támogatást, vagy inkább helyette milyen támadásokat kap ő is és az általa vezetett település is! Mindezeket mérlegelve igyekeztem kikerülni az ilyen kérdéseket, kéréseket, de mint polgármester felelősségem is segíteni mindenben amiben csak tudok! Könnyű lenne azt mondani, hogy aki biztos a dolgában az menjen és szavazzon arra, akinek leginkább hisz, akinek a programja nem csak számára, hanem remélhetőleg az egész ország számára is a legjobb és leghasznosabb, aki bizonytalan, az pedig maradjon otthon. De ez nem megoldás, hiszen mindenkinek kell, hogy legyen véleménye, elképzelése a jövőről és az alapján kellene, hogy döntsön. Ehhez szükséges, hogy megfelelő információk birtokába legyen, és ezzel el is jutottunk az egyik problémához. Kitől kapjuk a hiteles, a jó, a pontos információkat? Sajnos ilyen szempontból is sem a mindenkori kormányok, sem a politikai pártok, sem az általuk működtetett, pénzelt média, nem tekinthetők minden szempontból hiteles hírforrásnak, mert a párt érdekek eddig nagyon sokszor felülírták a nemzet, az ország érdekeit. Én már többször elmondtam, hogy ami nálunk és a világ nagyon sok országában "működik", mint népképviselet, az valójában pártképviselet! Miközben azok a parlamenti képviselők, akik egyéniben szereznek mandátumot és jutnak be az országgyűlésbe, közvetlenül lettek a nép által megválasztva, minden szemrebbenés nélkül szavaznak meg olyan törvényeket, melyek nem feltétlenül szolgálják a nép, a választói érdekeit, de a párt, a párt fegyelem ezt követeli tőle! Én azt javasolnám, hogy miután a polgármestereket eddig is közvetlenül választották az emberek, ezek a polgármesterek járásonkét tudnak maguk közül választani 1 fő képviselőt, aki a parlamentben képviselheti az adott járás lakóit, ha nem megfelelően teszi, mind a járásában, vagy akár a saját településén sokkal könnyebben leváltható, visszahívható, ezáltal sokkal felelősségteljesebben tud dönteni és szavazni. Erre sajnos semmi esély sincs, hiszen ez egyetlen hatalmon lévő, vagy hatalomra vágyó pártnak sem érdeke, és még egyelőre ők írják a szabályokat! Visszatérve az EU választásra, én szívesen látnám, hogy a fiatalok mit csinálnának másként, milyen programmal képzelik el a mi, de elsősorban a saját jövőjüket itt Magyarországon, Európában! Talán ebben van a közép és idősebb korosztálynak a felelőssége, hogy meghallani és megérteni a fiatal generációnak a hangját, segíteni őket, hogy megvalósíthassák azt, amit elképzelnek, hiszen ők nem 5-10-15 évre terveznek, hanem sokkal több időre!

Megjelent a legfrissebb újságunk, ami után többen is felhívtak, vagy személyes találkozásunkkor mondták, hogy olvasták benne, hogy ősszel indulok a polgármester választáson, aminek nagyon örülnek és sok sikert kívántak hozzá! Ezek nagyon jól esnek, de tudom, hogy nem mindenki gondolja ezt így, mert bár igyekszik minden polgármester a saját településének a lehető legjobbat tenni, de nem lehet mindenkinek jót cselekedni! Ha valaki rosszat mond a másikról, azt szokták mondani, hogy meg kell nézni ki mondja! Nagy igazság van benne, hiszen polgármesterként, ha megkérdeznek, hogy ez vagy az ezt mondta rólam, nem tudom, hogy miért? Általában meg van az a személyes ok, ami miatt az illetőnek nem vagyok szimpatikus, és hogy minél jobban áztasson még akár hazugságra is képes! Erre mondják, ilyen ez a filmes szakma! wink

Más ... Az Ízfesztiválról készült TV felvétel április 12-én pénteken került először adásba, majd a hétvége során többször ismételték. Nagyon jól sikerült, több polgármester kolléga is felhívott telefonon már péntek estig és szombat délelőtt, hogy gratuláljanak. Szokták kérdezni, hogy mi a jó abban, ha egy település benne van ilyenekkel a híradásokban. Természetesen, ha pozitív okból vagyunk a médiában, az azért jó, mert beszélnek rólunk pozitív értelemben, a minisztériumok sajtó figyelői értesítik az illetékeseket, ezáltal jó hírünk keletkezik, ami sokszor jól jöhet egy - egy döntés előtt! Ezért kértem még a régi honlapunkon is, hogy azok akik minden tényt nélkülözve, hülyeségeket, rágalmakat írnak, azt is figyelik , és ha elhiszik, akkor hátrányos megkülönböztetésben részesülhetünk.

Ma délelőtt volt a Tubusnál egy húsvéti hagyományokat felélesztő, ápoló összejövetel, melyen sajnos szokásoknak megfelelően nagyon kevesen voltak. A Tubus hosszú épületében elkezdődött egy helytörténeti kiállítás szerveződni, melyhez eddig is kaptunk felajánlásokat régi bútorokat, eszközöket, használati tárgyakat. Ha valakinek van ilyen felajánlása, kérem jelezze a Művelődési házban, vagy a könyvtárban! 

 

2019.03.27.

A hétvégén volt a Töltöttkáposzta íz verseny, melynek célja, a hamarosan újrainduló Monostori Káposzta Szociális Szövetkezet számára receptet találni. 13 nevezés volt, emellett a gyerekeknek ingyenes ugrálóvár, mazsorett és néptáncos fellépések szinesítették a szombatunkat. 

 

2019.03.14.

A mai napunk Debrecenben a Kincstárnál kezdődött, ahol az Ipari park TOP pályázatáról egyeztettünk. Van némi fény az alagút végén, melyről tájékoztattuk a részt vevőket, hogy talán már lenne, aki az egész leendő területet kibérelné. Ha előre több évre kifizeti a bérleti díjat, abból a beruházáshoz szükséges többlet forrást biztosítani tudjuk. A Kincstárnak tetszett az ötlet, DE még meg kell kérdezni az Irányító Hatóságot is! Várjuk a választ! Egyébként ez egy agyrém, a hiányzó pénzt nem biztosítják azok akik miatt ennyire elhúzódnak ezek a beruházások, de ha az önkormányzat talál hozzá forrást oda-vissza leellenőrzik, hogy honnan van, kitől, mitől miért és minek ...!

A MÁK után igazi felüdülés volt az iskolásokkal a március 15-i ünnepség. A műsor, mint mindíg, most is nagyon szép, és megható volt! Gratuláció a drámakörösöknek és Kovácsné Adorján Ildikó tanárnőnek!!! Ja és még valami, köszönet az iskola diákjainak, akik most az ünnephez méltóan tudtak viselkedni, és csendben hallgatták végig diáktársaik műsorát! Köszönet érte az iskolánk pedagógusainak is!

Délután tartottunk még egy testületi gyűlést is, ahol el lett fogadva községünk 2019 évi költségvetése, mely a pályázatokkal együtt valamivel több, mint 1,1 milliárd forint lett! Érdekes dolog ez a költségvetés, hiszen hiánnyal nem lehet tervezni, miközben a feladat alapú finanszírozásból fakadóan átcsoportosítást nem nagyon lehet csinálni! Pedig a kötelező feladatokat sem finanszírozza az állam 100%-ban, sokszor kell saját bevételt is ezen feladatokra fordítani, miközben ha valamelyik feladaton lenne egy kis megtakarítás, azt át lehetne csoportosítani oda, ahova szükséges. DE nem lehet, inkább visszaveszi az állam a fel nem használt finanszírozást. Ebből fakadhat az a párhuzamos világ, amit a külföld is kezd szóvá tenni, hogy az önkormányzatokat törvénnyel kötelezik a hiány nélküli költségvetés elkészítésére, amit sokan csak úgy tudnak megoldani, hogy pl. nem létező ingatlan eladások bevételét tervezik be olyan összegben, ami fedezi a valós hiányt, és bíznak benne, hogy év közben sikerül valahogyan kigazdálkodni! Az így kikényszerített költségvetésekből pedig azt a téves következtetést vonják le a minisztériumban, hogy a "végeken" minden rendben van! Háát majdNEM!

 

2019.03.11.

Mozgalmas volt az elmúlt hét is! Talán sikerült előre lépni az ipari park beruházás kapcsán, a szennyvíz kivitelezésének a II. üteme áprilisban kezdődik, pénteken megtartottuk a Művelődési házban a nőnapot, a hulladékszállítással kapcsolatban a közbeszerzés előkészítése hónapok óta tart. Csak így nagyvonalakban. Ezenkívül sok kis apró cseprő dolog volt még!

Elindult a Magyar Falu program első pályázati kiírása. Ez az a program sorozat, amitől a vidék elnéptelenedésének a megállítását és megfordulását várják! Miközben, ahogyan az újságírónak is nyilatkoztam, minden pénz jól jön a vidéknek, minden forintnak van helye, aközben bezártak a vidéki takarék fiókok, hallani mindenféle információt önkormányzatok, hivatalok, járások megszüntetéséről, összevonásáról! Az egyik oldalon amit kapunk, a másik oldalon meg elveszik! Sok a bizonytalanság ebben a történetben, és talán ez a legrosszabb, hogy nincs hiteles információnk a jövőnkről!

Miközben olyan pályázatokat hirdetnek meg, pl. bölcsőde építés, amelyet más programokban már meghírdettek, addig a TOP pályázatokhoz nem biztosítanak elegendő forrást, pedig nálunk is az ipari parki beruházás kívánna még ilyet, és hosszútávon a beköltöző cégek iparűzési adója, valamint az ott dolgozók megalapozhatnák a vidék, benne konkrétan Monostorpályi jövőjét, az elnéptelenedés problémáját. Vagy nem ez a cél? 

 

2019.02.27.
Kedves Olvasók!
Köszöntöm Önöket a Naplómban, melyben aktuális kérdésekről fogom leírni a véleményemet! Hangsúlyozom ezek az én véleményeim, gondolataim, mellyel nem kell egyetérteni, vagy elfogadni! Csupán azért írom le, hogy ezáltal is betekintést adjak, mit miért csinálunk, vagy mások amit tesznek, szerintem mi lehet a következménye!
Jó olvasást kívánok mindenkinek!
Hajrá Monostor! Hajrá Monostoriak!

Megosztás közösségi oldalakon
MAGYAR FALU PROGRAM
Facebook oldalunk
Belépés/Regisztráció
Facebook connect Belépés Facebookkal

Regisztráció helyett egyszerű belépés!
A lenti gombra kattintva beléphetsz a Facebook profilod segítségével weboldalunkra.

Tovább a profil oldalamra

Facebook kilépés!
A lenti gombra kattintva kilépsz a Facebook profilodból.

Kiadványaink
Monostorpályi szennyvizelvezetés fejlesztése