<< Vissza a hírekhez


Kezdőlap >> Hírek >> Tavaszi óraátállítás 2022

Tavaszi óraátállítás 2022

2022-03-25 15:34:12

Tavaszi óraátállítás 2022

Tavaszi óraátállítás 2022-ben

 

2022. március 27-én, vasárnap hajnalban egy órával előre kell állítani az órát: 2:00 órakor 3:00 órára. Ezzel megkezdődik a nyári időszámítás: hosszabbak lesznek a nappalok, később kell lámpát kapcsolni. Viszont ez azzal jár, ahogy mondani szokták, hogy "kevesebbet alhatunk egy órával".

 

Nyári időszámítás története

A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik Európa más országaiban is és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezért minden évben más napra esik az óraátállítás, amely az UTC (egyezményes koordinált világidő) szerint hajnali 1 órakor történik, így Magyarországon tavasszal a helyi idő szerint 2 órakor egy órával előre, ősszel nyári idő szerint 3 órakor egy órával vissza kell állítani az órákat.

A nyári időszámítás ötlete nem újkori találmány, már az ókori Rómában is másként gazdálkodtak az idejükkel az emberek az egyes évszakoktól, napjárástól függően. A 20. század fordulója környékén merült fel először komolyan az egységes óraátállítás ötlete, a javaslatok azonban nem jutottak el a megvalósulásig. Elsőként végül 1916. április 30-án vezették be a nyári időszámítást a Német Császárságban és az Osztrák–Magyar Monarchiában. A cél a világító gáz és villanyáram előállításához szükséges kőszénnel és kőolajjal való takarékosabb gazdálkodás volt.








Megosztás közösségi oldalakon

Pályázatok


SZÉCHENYI 2020
    Időjárás
    MAGYAR FALU PROGRAM
    Facebook oldalunk
    Belépés/Regisztráció




    Facebook connect Belépés Facebookkal

    Regisztráció helyett egyszerű belépés!
    A lenti gombra kattintva beléphetsz a Facebook profilod segítségével weboldalunkra.

    Tovább a profil oldalamra

    Facebook kilépés!
    A lenti gombra kattintva kilépsz a Facebook profilodból.

    Kiadványaink
    Monostorpályi szennyvizelvezetés fejlesztése